Groźna toksyna w kolejnym rodzaju mąki. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące mąki żytniej razowej typ 720. To już kolejny taki komunikat, jeśli chodzi o mąkę, w ostatnich dniach. 6 listopada wycofano ze sprzedaży mąkę żytnią razową typ. 2000. W produktach wykryto ochratoksynę A, która stanowi zagrożenie dla zdrowia.
Kolejna partia mąki wycofana ze sprzedaży
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednej partii mąki żytniej razowej typ 720 producenta Radix-Bis. Wykryto w niej zanieczyszczenie ochratoksyną A. To podobna sytuacja, jak ta sprzed kilku dni. 6 listopada wycofano ze sprzedaży mąkę żytnią razową typ 2000 tego samego producenta. Okazało się, że do ich produkcji został użyty ten sam surowiec.
W ostrzeżeniu podano:
Życie z ADHD nie jest łatwe. Zwłaszcza gdy się jest już dorosłym człowiekiem Subtelny objaw raka prostaty. Mężczyźni mogą sądzić, że chodzi o stresW wyniku postępowania wyjaśniającego Państwowej Inspekcji Sanitarnej ustalono, że z tej samej partii surowca, z której wyprodukowano mąkę żytnią razową typ 2000 (objętej ostrzeżeniem publicznym z dnia 06.11.2024 r.), wyprodukowano także mąkę żytnią razową typ 720. Po ocenie materiału dowodowego w tej sprawie, producent Radix-Bis Sp. z o.o. postanowił wycofać także określoną poniżej partię mąki żytniej razowej typ 720, jako potencjalnie zanieczyszczonej ochratoksyną A.
O jaką partię mąki chodzi?
Ostrzeżenie dotyczy produktu o następującej sygnaturze:
Produkt: Mąka żytnia razowa typ 720, masa netto 1 kg
Numer partii: 11.01.2025
Data minimalnej trwałości: 11.01.2025
Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że producent mąk, Radix-Bis Sp. z o.o., zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu ze sprzedaży. „Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu” – podaje GIS.
Ochratoksyna A – objawy zatrucia
Nie należy spożywać mąk z omawianych skażonych partii. Długotrwałe narażenie na tak skażoną żywność może się objawiać:
- bólem brzucha,
- nudnościami i wymiotami,
- przewlekłym zmęczeniem,
- obrzękami nóg (wskazującymi na problemy z nerkami).
Ochratoksyna A – wpływ na zdrowie
Ochratoksyna A to jedna z najbardziej niebezpiecznych mykotoksyn, wytwarzana przez grzyby pleśniowe z rodzajów Aspergillus i Penicillium. Może występować w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w zbożach, takich jak mąka żytnia. Spożycie żywności skażonej tą toksyną wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla zdrowia:
- ochratoksyna A (OTA) jest szczególnie niebezpieczna dla nerek. Może prowadzić do ich uszkodzenia, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić do niewydolności nerek, co jest stanem zagrażającym życiu,
- może uszkadzać również wątrobę, prowadząc do zaburzeń jej funkcji. To szczególnie groźne dla osób z już istniejącymi problemami wątrobowymi, np. z zespołem Gilberta, ponieważ zwiększa obciążenie detoksykacyjne organizmu,
- OTA została sklasyfikowana przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako substancja prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi. Regularne spożywanie tej toksyny może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów, szczególnie w obrębie układu moczowego,
- długotrwała ekspozycja na ochratoksynę A może uszkadzać układ nerwowy, co może objawiać się problemami z koncentracją, pamięcią oraz ogólnym pogorszeniem funkcji poznawczych,
- może osłabiać układ odpornościowy, co zwiększa podatność na infekcje i choroby. Może również prowadzić do przewlekłego zapalenia, co jest związane z wieloma chorobami przewlekłymi, w tym autoimmunologicznymi,
- spożycie ochratoksyny A przez kobiety w ciąży jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ toksyna ta może przenikać przez łożysko, zwiększając ryzyko wad wrodzonych oraz uszkodzeń narządów rozwijającego się płodu.
Źródła: gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wycofanie-jednej-partii-maki-zytniej-razowej-typ-720-ze-wzgledu-na-potencjalne-zanieczyszczenie-ochratoksyna-a, eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX%3A32022R1370, food-law.pl/1184_ochratoksyna-w-zywnosci-czy-to-zawsze-skutkuje-wycofaniem/
Zobacz także:
Popularna mąka wycofana z obrotu. Wykryto w niej groźne toksyny
GIS wycofuje partię mąki z obrotu. Sprawdź, czy masz ją w swojej kuchni
Szkodliwa substancja w macie do lodówki z popularnej sieci sklepów. GIS wydał ostrzeżenie