GIS ostrzega. W jajach wykryto bakterie Salmonella z grupy D
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj wykryto obecność bakterii Salmonella z grupy D.
Oznacza to, że spożycie zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella produktu, zwłaszcza bez właściwej obróbki termicznej, może wiązać się z ryzykiem powikłań zdrowotnych.
Salmonella w partii jaj „Kurza Paczka”
Produkt, przed którym ostrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna to jaja „Kurza Paczka” z chowu na wolnym wybiegu, klasa wagowa M, 10 szt. Numer partii: 24.11.2024 (6). Uwaga: z tej samej fermy pochodziły również jaja klasy wagowej L.
Producent wycofuje produkt z rynku
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał do wiadomości publicznej informacje o działaniach podjętych przez producenta – wdrożył on procedurę wycofania z rynku jaj z podanym numerem partii. Jak możemy przeczytać w komunikacie:
„Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024(6) (cała partia – zarówno klasa wagowa M, jak i klasa wagowa L, ponieważ jaja obu klas wagowych pochodziły z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia)”.
Do badania pobrano próbki treści jaj oraz wymazów ze skorupek jaj z podanym na nich kodem 1PL 14271316 – wyniki badań z sierpnia i października 2024 r., pobrane przez Zakład Pakowania Jaj „OVOS”, nie wykazały obecności bakterii Salmonella.
Komunikat o wycofaniu produktu ze sprzedaży
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że nie należy spożywać produktu jaj z partii objętej komunikatem. Gdyby do takiej sytuacji doszło i w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wymienionego produktu, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.
Pamiętajmy, że pierwsze objawy zakażenia Salmonellą mogą pojawić się już 6 godzin po zatruciu i trwać nawet do 3-7 dni. Należy zwrócić wówczas uwagę na takie symptomy jak: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.
W niektórych przypadkach może dojść do zakażenia pozajelitowego, co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku małych dzieci, seniorów, a także osób z obniżoną odpornością. Jak podaje GIS, o zakażeniu pozajelitowym mogą świadczyć ropnie, zapalenie dróg żółciowych, płuc i opon mózgowo-rdzeniowych, a także stawów, szpiku kostnego, kości. Skutkiem zakażenia może być też posocznica. Na szczęście salmonellozę można skutecznie leczyć.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.
Numer partii: 24.11.2024 (6)
Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024
Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316
Kod kreskowy: 5909000517929
Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901
Źródło: GIS
Zobacz także:
Nowy potencjał witaminy B12. Chroni przed martwicą komórek w ostrym zapaleniu tego narządu
Subtelny objaw raka prostaty. Mężczyźni mogą sądzić, że chodzi o stres
Życie z ADHD nie jest łatwe. Zwłaszcza gdy się jest już dorosłym człowiekiem