Wyszukaj w serwisie
przed ciążą ciąża małe dziecko przedszkolak uczeń
Dziecko.Pacjenci.pl > Najnowsze Wiadomości > Nazywają go "rakiem bogatych". Oto przyczyna rozwoju choroby
Adrianne Mazurek
Adrianne Mazurek 13.11.2024 10:12

Nazywają go "rakiem bogatych". Oto przyczyna rozwoju choroby

Rak jelita grubego
Fot. Canva

Czynnikiem rozwoju tego nowotworu mogą być bakterie, które rozwijają się w organizmie na skutek niewłaściwej diety. A ta niewłaściwa dieta stosowana jest na ogół przez mieszkańców krajów wysokorozwiniętych. Mowa o nowotworze jelita grubego, który jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. 

Bakterie a nowotwory

Tylko niewielki odsetek nowotworów jelit jest powiązany z ryzykiem genetycznym, a za większość przypadków rozwoju choroby odpowiadają niewłaściwa dieta i styl życia, przy czym duże znaczenie mają także choroby układu pokarmowego, w tym zapalne jelit. Nie jest tajemnicą, że nasze jelita zasiedlają bakterie, zarówno dobre, jak i złe. Kiedy zachowana jest równowaga złe bakterie nie namnażają się, natomiast kiedy nie dbamy o siebie, te bakterie mogą się namnażać i powodować infekcje. 

Co ciekawe, bakteria Helicobacter Pylori, odpowiedzialna za rozwój wrzodów żołądka i dwunastnicy. W badaniu opublikowanym w "Journal of Clinical Oncology" wskazano, że infekcja może prowadzić do 18-proc. wzrostu ryzyka zachorowania na nowotwór jelita grubego. Jeśli jednak infekcja jest leczona, ryzyko zachorowania obniża się. Badania pokazały, że ryzyko rozwoju nowotworu u osób, które wyleczyły infekcję, jest prawie o 1/4 niższe.

Inna bakteria, również bardzo popularna, to Escherichia coli (E. coli) - może ona zwiększać ryzyko rozwoju jelita raka grubego, ponieważ może wiązać się i uszkadzać ludzkie DNA, a spowodowane przez nią mutacje mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Tak wygląda rak pęcherza. Bagatelizujemy ten objaw, bo przypomina powszechną dolegliwość Jak bolą uchyłki jelita grubego? Lekarz wskazał, na co zwrócić uwagę

Główne przyczyny rozwoju raka jelita grubego

Za główny czynnik ryzyka rozwoju raka jelita grubego uważa się dietę ubogą w błonnik, warzywa, owoce oraz bogatą w produkty wysokoprzetworzone, dużą ilość czerwonego mięsa, tłuszczów zwierzęcych oraz słodyczy. Najbardziej szkodliwe są produkty smażone na gorących olejach. Niewłaściwa dieta przyczynia się także do zmiany flory bakteryjnej w jelitach, co przekłada się na kondycję całego organizmu i może powodować infekcje. 

Do rozwoju nowotworu jelita przyczynia się także otyłość, brak aktywności fizycznej, spożywanie alkoholu oraz palenie tytoniu.

Nowotwór krajów rozwiniętych

Nowotwór jelita grubego jest nazywany “rakiem bogatych”, ponieważ niewłaściwą dietę oraz brak aktywności fizycznej dominuje u mieszkańców państw wysokorozwiniętych. Rak jelita grubego w Afryce i Ameryce Południowej występuje rzadziej niż w Europie i Ameryce Północnej. W krajach gorzej rozwiniętych podstawą diety są produkty roślinne oraz mało przetworzone. 

Zobacz też:

Siwiejesz przed trzydziestką? Nie kupuj farby do włosów. „Syndrom Marii Antoniny” można cofnąć

Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS). Lekarz mówi jasno, czy choroba nasila się jesienią i zimą

Wzrost zachorowań na raka głowy i szyi. Pierwsze objawy można przeoczyć bardzo łatwo