Wyszukaj w serwisie
przed ciążą ciąża małe dziecko przedszkolak uczeń
Dziecko.Pacjenci.pl > Najnowsze Wiadomości > Ten nowotwór jest plagą wśród Polaków. Te dwa proste nawyki zmniejszają ryzyko zachorowania
Sylwia Wamej
Sylwia Wamej 12.11.2024 14:25

Ten nowotwór jest plagą wśród Polaków. Te dwa proste nawyki zmniejszają ryzyko zachorowania

Rak jelita grubego, nowotwory
Fot.Shutterstock/Jo Panuwat

Nowotwór jelita grubego, czyli rak jelita grubego, rozwija się, gdy komórki błony śluzowej jelita grubego zaczynają się niekontrolowanie namnażać, tworząc guz. Przyczyny tej choroby są złożone i obejmują czynniki genetyczne, styl życia, a także pewne zmiany zapalne w przewodzie pokarmowym. Co jest odpowiedzialne z jego powstanie?  Oto główne czynniki ryzyka i sposoby profilaktyki. Na co zwrócić uwagę?

To główne powody wzrostu zachorowań na nowotwór jelita grubego

Jak podkreślają lekarze,  jednym z głównych powodów wzrostu zachorowań na nowotwór jelita grubego są zmiany w stylu życia, diecie i długości życia we współczesnym świecie. Czynniki wpływające na wzrost ryzyka tej choroby obejmują m.in. dietę bogatą w tłuszcze oraz mięso czerwone. Nadmierne spożycie tłustych produktów i mięsa czerwonego sprzyja procesom zapalnym i może prowadzić do powstawania komórek nowotworowych w jelicie grubym. Przetworzone produkty mięsne, wędliny i produkty konserwowane również przyczyniają się do wzrostu ryzyka.

Z kolei błonnik pomaga w regulacji perystaltyki jelit i usuwaniu z organizmu substancji toksycznych. Brak wystarczającej ilości błonnika może prowadzić do spowolnienia trawienia, co z kolei sprzyja wydłużeniu kontaktu potencjalnie szkodliwych substancji z błoną śluzową jelita. Warto też zwrócić uwagę na siedzący tryb życia. Jest on częstym zjawiskiem współczesnych czasów i może zwiększyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, gdyż aktywność fizyczna wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit, pomagając w regulacji masy ciała. Warto też zwrócić uwagę na nadwagę i otyłość, które związane są z wyższym ryzykiem różnych nowotworów, w tym raka jelita grubego. Nie bez znaczenia jest również przewlekły stres, który jest częścią życia wielu osób i może negatywnie wpływać na układ odpornościowy.

shutterstock_2306228027.jpg
Fot. Shutterstock/Sew Cream Studio

Prowadzenie zdrowego trybu życia mogą pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowania na raka

Prowadzenie zdrowego trybu życia, zmiana nawyków żywieniowych oraz regularne badania profilaktyczne mogą znacząco pomóc w ograniczeniu ryzyka zachorowania na raka jelita grubego Dieta bogata w warzywa, owoce i błonnik może znacząco wpływać na zdrowie, zmniejszając ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Zdrowa dieta wspiera korzystne bakterie jelitowe, które pomagają w trawieniu, chronią ściany jelit i zmniejszają ryzyko zapalenia.

Warto też zwrócić uwagę na kawę. Dzięki swojemu wpływowi na perystaltykę jelit może pomóc w ich regularnym oczyszczaniu, co jest bardzo istotne dla zdrowia jelit. Kofeina oraz inne związki bioaktywne w kawie pobudzają mięśnie jelit, przyspieszając proces przemieszczania się pokarmu w układzie pokarmowym. 

 

Jakie są najczęstsze objawy nowotworu raka jelita grubego?

Trzeba zaznaczyć, że rak jelita grubego w początkowej fazie rozwija się bezobjawowo, co utrudnia jego wczesne wykrycie i skuteczne leczenie. Symptomy pojawiają się najczęściej dopiero wtedy, gdy guz jest już duży, co może oznaczać zaawansowane stadium choroby. Objawy takie jak zmiany w rytmie wypróżnień (np. naprzemienne zaparcia i biegunki), krew w stolcu, uczucie niepełnego wypróżnienia, ból brzucha czy nagła utrata masy ciała są często oznaką już rozwiniętego nowotworu.

Wśród najczęstszych objawów nowotworu okrężnicy wymienia się m.in. zaburzenia rytmu wypróżnień, zaparcia, biegunki, krew w stolcu, utrata wagi, bóle brzucha i nudności oraz anemia. Warto też dodać, że rak jelita grubego występuje coraz częściej. Obecnie to drugi najczęściej rozpoznawany nowotwór w Polsce i druga najczęstsza przyczyna zgonów z powodu chorób nowotworowych.

Jak wynika ze statystyk, rocznie wykrywanych jest kilkanaście tysięcy przypadków tej choroby. W 2014 r. było to 17 tys. zachorowań, lecz prognozy mówią, że pacjentów z roku na rok będzie coraz więcej. Przewiduje się, że w 2030 r. rak jelita grubego dotknie 27 tys. Polaków.

Czytaj też:

Tak boli rak jelita grubego. Nigdy nie ignoruj tego objawu

Taki stolec to znak, że w jelitach rośnie nowotwór. Nigdy go nie ignoruj

Ta grupa osób jest najbardziej zagrożona rakiem jelita grubego