Zatrzymano kilkadziesiąt ton niebezpiecznej żywności. Spleśniały ryż, pasożyty w przyprawach
Niewiele brakowało, by ryż przewożony z Myanmaru w Azji trafił na półki sklepowe. Interweniowali wrocławscy kontrolerzy z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zatrzymano aż 25 ton ryżu.
Podobna sytuacja wydarzyła się w Lublinie. Tam kontrolerzy zablokowali transport gorczycy białej o masie prawie 22 tys. kg. To, co odkryła kontrola, przyprawia o mdłości.
Ryż z Azji zatrzymany
Kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wstrzymała transport ryżu importowanego z Myanmaru. W komunikacie napisano, że oddział IJHARS we Wrocławiu "wydał decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski partii ryżu o masie 25 ton".
Można się domyślać, że chodzi o całą ciężarówkę. Kontrolerów uderzył wygląd ryżu. Chodziło o "obecność pleśni, niewłaściwą barwę oraz zapach". Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności.
Gry planszowe dla dzieci. Jak wybrać tytuł, który bawi i uczy? Gry planszowe to hit tegorocznych prezentów świątecznych. Sprawdź dlaczego!W Lublinie wstrzymano transport gorczycy
Kontrolerzy z IJHARS w Lublinie wstrzymali natomiast import gorczycy białej o masie 21 700 kg importowanej z Ukrainy ze względu na „obecność żywych szkodników. Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności”.
Podejrzane transporty z Azji i nie tylko
Kontrolerzy z IJHARS mają niestety pełne ręce roboty. Ostatnio np. nie zezwolili na wprowadzenie do obrotu 3 partii napojów aloesowych o łącznej objętości 67200 l wiezionych z Korei Południowej ze względu na nieprawidłowości w oznakowaniu. Jeszcze wcześniej zakazano sprzedaży 17 ton konserw rybnych z Tajlandii.
Jednak, jak podaje IJHARS najwięcej wadliwych produktów pochodzi z Ukrainy. Ze 167 negatywnych decyzji wydanych w pierwszym półroczu 2024 r., aż 124 dotyczyły naszych wschodnich sąsiadów. Drugie miejsce zajmuje pod tym względem Wielka Brytania (14 zakazów), a trzecie Serbia (10).
Czym grozi spożycie spleśniałego ryżu?
Pleśń w produktach spożywczych jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Spożycie spleśniałego ryżu może prowadzić do zatrucia pokarmowego, objawiającego się biegunką, wymiotami czy bólem brzucha. Jednak najpoważniejszym zagrożeniem są mykotoksyny — toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki pleśni. Te substancje mogą mieć działanie rakotwórcze, uszkadzać wątrobę i nerki, a także obniżać odporność organizmu.
Szczególnie ostrożni powinni być rodzice małych dzieci, osoby starsze oraz ci, którzy mają osłabiony układ immunologiczny. Mykotoksyny są odporne na wysoką temperaturę, dlatego gotowanie nie usuwa ich z zanieczyszczonej żywności. Z tego powodu tak ważne są regularne kontrole jakości produktów spożywczych oraz ich prawidłowe przechowywanie i transport. Kontrole takie, jak te przeprowadzone przez IJHARS, chronią konsumentów przed potencjalnymi zagrożeniami zdrowotnymi.
Zobacz także:
Popularna mąka wycofana z obrotu. Wykryto w niej groźne toksyny
GIF wydał pilny komunikat w sprawie popularnego leku: “Podlega zniszczeniu”
GIF wycofuje ze sprzedaży popularny syrop na kaszel. Sprawdź, czy masz go w domu