Wyszukaj w serwisie
przed ciążą ciąża małe dziecko przedszkolak uczeń
Dziecko.Pacjenci.pl > Przedszkolak > Czy dzieci mogą jeść grzyby? W jakim wieku i po które gatunki mogą bezpiecznie sięgać?
Aneta  Paniczko
Aneta Paniczko 26.10.2024 07:13

Czy dzieci mogą jeść grzyby? W jakim wieku i po które gatunki mogą bezpiecznie sięgać?

grzyby leśne, grzyby dla dzieci
Fot. Canva/Langan

Grzyby to bogate źródło smaku i wartości odżywczych, ale również produkt, który w diecie dzieci, zwłaszcza tych najmłodszych, może budzić kontrowersje. Czy grzyby są jednak dozwolone w menu najmłodszych?

Eksperci są zdania, że poznawanie nowych smaków i konsystencji już od najmłodszych lat jest bardzo wskazane, dzięki czemu dziecko łatwiej znajdzie coś dla siebie, kiedy będzie jadło poza domem. Jednak co do grzybów radzą się trzymać ustalonych wytycznych. 

Kiedy dzieci mogą jeść grzyby leśne?

Grzyby leśne, mimo sporej ilości wartości odżywczych (m.in. źródło błonnika, antyoksydantów, białka, potasu, selenu, wapnia, żelaza, fosforu oraz wielu witamin, jak DC, B1, B12 i E), są zalecane wyłącznie dzieciom dopiero po ukończeniu 12. roku życia. Dlaczego? Wynika to z ich ciężkostrawności, przez co długo mogą zalegać w układzie pokarmowym, powodując dyskomfort i uczucie pełnego brzucha. W postaci surowej – o czym powinniśmy zawsze pamiętać – mogą powodować zatrucie, nawet jeśli są to gatunki jadalne. Zawierają bowiem kwas agarycynowy, toksyczny dla organizmu.  Grzyby leśne nie są przeznaczone dla najmłodszych, nawet jeśli są oni smakoszami i lubią testować nowe potrawy. 

„Grzyby leśne nie są przeznaczone dla dzieci, które nie ukończyły jeszcze 12 roku życia” – potwierdza Instytut Matki i Dziecka. „Zalecenie to dotyczy wszystkich grzybów leśnych – zarówno świeżych, jak i suszonych, w tym oczywiście potraw, do których są dodawane, nawet w niewielkiej ilości (np. świątecznego bigosu)”. 

Obostrzenia podyktowane są troską o młody organizm. Ryzyko zatrucia grzybami leśnymi jest zawsze realne, a w przypadku ewentualnego zatrucia organizm dziecka ma mniejsze szanse na przeżycie niż nastolatek czy osoba dorosła. Z tego powodu nawet charakterystyczne kurki nie powinny znaleźć się na talerzu najmłodszych

pieczarki.png
Fot. Canva/Dmitrii Ivanov, Getty Images
Twoje dziecko ma przepisane inhalacje ze sterydów? Nie zapomnij o tej jednej rzeczy – radzi pediatra Pielęgniarka: Rodzic ma duży wpływ na poprawne wykonanie testu na COVID-19 u dziecka

Bezpieczne alternatywy: pieczarki i inne grzyby hodowlane

Z kolei pieczarki, czyli grzyby hodowlane, można spokojnie włączyć do jadłospisu już na etapie rozszerzania diety w okolicach pierwszych urodzin, pamiętając o dokładnym umyciu, obróbce termicznej i niewielkich porcjach. Bezpieczne dla małych smakoszy są również hodowlane boczniaki i shitake. Są one lepiej tolerowane przez dzieci i świetnie urozmaicą smak sosów, zup czy zapiekanek. 

Jak serwować grzyby leśne dzieciom?

W przypadku starszych dzieci, warto zacząć od niewielkich ilości grzybów leśnych w wyjątkowych daniach, takich jak wigilijne uszka czy zupa grzybowa. Jeśli mamy wątpliwości, czy nastolatek dobrze zareaguje na danie z grzybami leśnymi, wciąż możemy je zastąpić wersją hodowlaną, zwłaszcza jeśli przy stole zasiądą również młodsi domownicy. 
Wybierajmy zatem pieczarki lub boczniaki, jeśli gotujemy dla całej rodziny, w tym dzieci. Unikajmy również łączenia grzybów z innymi ciężkostrawnymi dodatkami, starając się przygotowywać je raczej w wersji gotowanej lub duszonej niż smażonej.

Źródło: IMiD

Czytaj także:

Jelitówka u dzieci. Jak pomóc dziecku przy grypie żołądkowej?

Dzieci chorują na potęgę. Odpowiada za to RSV – jeden z najpowszechniejszych wirusów

Od 1 listopada nowe zasady zasiłków rodzinnych. Podano kryteria dochodowe i wysokość świadczeń