Bigos, pierogi z kapustą i grzybami, karp, makowiec – Boże Narodzenie to czas tradycyjnych potraw, które rozkochały serca Polaków, jednak zasiadając przy wigilijnym stole musimy pamiętać o najmłodszych, dla których niektóre świąteczne potrawy mogą być szkodliwe. Co można podać dziecku w Wigilię, a jakie dania nie powinny trafić na jego talerz? Oto kilka wskazówek.
Ozdabianie choinki z okazji świat to nasza najważniejsza bożonarodzeniowa tradycja. I chyba każdy czeka na nią okrągły rok, zastanawiając się nieraz, czy termin zakupienia drzewka i wyciągnięcia ozdób świątecznych można jakoś przyspieszyć. O ile w sklepach święta zaczynają się już na początku listopada, zajmując na półkach miejsce haloweenowych dekoracji, o tyle w domu, zgodnie z tradycją wiele osób lubi z ozdobami poczekać niemal do samej wigilii. W średniowiecznej Europie zamiast choinki dekorowano wnętrza gałązkami jemioły i jodły, które miały symbolizować nadzieję na odrodzenie i płodność.