GIS wycofuje śledzie. Znaleziono w nich groźną dla zdrowia Listerię
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii śledzi. W produkcie wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes. Natychmiast podjęto kroki niezbędne w celu wycofania śledzi z obrotu.
Bakterie Listeria stanowią zagrożenie dla zdrowia, są niebezpieczne zwłaszcza w przypadku noworodków i osób z obniżoną odpornością. U kobiet w ciąży zakażenie może doprowadzić do poronienia.
Śledzie wycofane z obrotu
W wyniku działań inspekcji weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii śledzia z porem, za który to produkt odpowiada Zakład PERŁA S.C. z Chwaszczyna. Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego:
„Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu”.
W zakładzie produkcyjnym organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową i wydały stosowne zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Proces wycofania partii z obrotu nadzoruje GIS.
Taką sól znajdziesz w każdym sklepie. Dietetyczka: Nie powinna być sprzedawana w Polsce To warzywo to witaminowa bomba. Zawiera związki sprzyjające redukcji masy ciałaO jaką partię śledzi chodzi?
Ostrzeżenie GIS dotyczy następującej partii śledzi:
Nazwa produktu: Śledź z porem, 3000 g oraz 1000 g
Numer partii: 27.11.2024
Termin przydatności do spożycia: 25.12.2024
Producent: Zakład PERŁA S.C., 80-209 Chwaszczyno, Miszewko 18, weterynaryjny numer identyfikacyjny 22051807
„Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” – podaje GIS.
Czym jest listerioza?
Listerioza to choroba zakaźna wywołana przez bakterię Listeria monocytogenes, która może występować w żywności, zwłaszcza w produktach niewłaściwie przechowywanych lub spożywanych na surowo. Objawy zakażenia zależą od ogólnego stanu zdrowia. U zdrowych dorosłych infekcja często przebiega bezobjawowo lub bardzo łagodnie, manifestując się jedynie pewnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, podwyższoną temperaturą ciała czy osłabieniem. Jednak w cięższych przypadkach, szczególnie u osób z osłabioną odpornością, może dojść do rozwinięcia poważnych powikłań, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy sepsa.
Najbardziej narażone na listeriozę są kobiety w ciąży, noworodki, osoby starsze oraz pacjenci z chorobami osłabiającymi układ immunologiczny, np. cukrzycą, nowotworami. U kobiet w ciąży infekcja co prawda może przebiegać bezobjawowo, ale jeśli bakteria przeniknie do płodu, może doprowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu lub ciężkich powikłań u dziecka.
Listerioza jest groźna, ale można jej zapobiec. Najważniejsze jest tu odpowiednie przechowywanie żywności, gotowanie i unikanie spożywania produktów o przekroczonym terminie przydatności. Jeśli po spożyciu potencjalnie skażonego produktu wystąpią takie objawy, jak gorączka, biegunka czy objawy neurologiczne (np. sztywność karku, drgawki), należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Pamiętajmy, że szybka reakcja może uratować zdrowie, a nawet życie.
Źródło: gov.pl/web/gis
Zobacz także:
Sinsay z pilnym apelem o zwrot produktu z oferty świątecznej
Metalowe elementy w pastylkach na gardło. Ostrzeżenie GIS
GIF wycofuje ze sprzedaży popularny syrop na kaszel. Sprawdź, czy masz go w domu