Powinnaś zacząć się nimi zajadać. Poprawiają libido i wspierają pracę nerek. Koniecznie z truskawkami
Czy wiesz, że chińscy mędrcy leczyli niepłodność szparagami? Jeżeli problemy z poczęciem wynikały z małej ochoty na zbliżenia, to te wiosenne warzywa musiały być bardzo skuteczne. Szparagi to wyjątkowo silny naturalny afrodyzjak i nie jest to jedyny powód, aby jeść je bez ograniczeń w trakcie starań o dziecko.
Szparagi są bogate w kwas foliowy, chlorofil i całą gamę witamin. Mają dobroczynny wpływ na organizm kobiety, znacznie zwiększają szanse na zajście w ciążę i jej zdrowy przebieg. Szparagi powinny jeść także te panie, które już są przy nadziei. Nie muszą się ich bać także mamy karmiące, bo to samo zdrowie dla nich i dla maluszka.
Szparagi to naturalny afrodyzjak
Nie da się zajść w ciążę bez seksu, jasna sprawa. Ale największe szanse na poczęcie są wtedy, gdy zbliżenie jest wynikiem autentycznej chęci , a nie tylko obowiązkowym punktem w kalendarzu w czasie dni płodnych. Dlatego duże libido, to większe szanse na potomka.
A na rozgrzanie atmosfery w sypialni najlepsze są właśnie szparagi. Ich miłosne właściwości są znane od setek lat , chociażby w medycynie chińskiej, do której coraz częściej sięgamy. Chińczycy uważali nawet, że szparagi leczą bezpłodność .
Na to dzisiaj nie ma bezpośrednich dowodów, ale składniki w nich zawarte mogą ułatwiać zapłodnienie . Dzięki naturalnym roślinnym hormonom skutecznie podkręcają kobiece libido. Fitoestrogeny, bo o nich mowa, to roślinny odpowiednik estrogenu , który u kobiet odpowiada za popęd płciowy. Jeżeli dodasz do nich jeszcze truskawki i odrobinę koziego sera, masz idealne danie na cudowną kolację z ukochanym.
Kwas foliowy i chlorofil
O konieczności przyjmowania kwasu foliowego w trakcie ciąży wiedzą wszyscy. O tym, że warto zacząć go suplementować jeszcze przed poczęciem – większość. Ale o tym, że nie trzeba go łykać w formie tabletek, tylko można go schrupać razem ze szparagami, wiedzą tylko nieliczni.
Szparagi zawierają imponujące ilości kwasu foliowego , który dba o zdrowy rozwój płodu, ale także wspaniale pielęgnuje organizm mamy. Spowalnia procesy starzenia i przyspiesza regenerację komórek. Wspiera układ krążenia, chroni serce i zmniejsza ryzyko nowotworu. Zapobiega anemii i poprawia stan układu nerwowego . Oczywiście w czasie ciąży nie wolno rezygnować z suplementacji kwasem foliowym, nawet jedząc szparagi.
W szparagach jest też dużo chlorofilu, który działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Innymi słowy – świetnie chroni przed wszystkimi infekcjami . Jest niesamowicie silnym antyoksydantem, dlatego zapobiega nowotworom i oczyszcza organizm z toksyn. Dosłownie wiążę i pomaga usunąć z ciała metale ciężkie , co przed poczęciem ma niebagatelne znaczenie.
Asparagina, rutyna i minerały
Szparagi są po brzegi wypełnione składnikami bezcennymi w czasie starania o dziecko, w trakcie ciąży i karmienia piersią. Najważniejsze z nich to:
- asparagina – wspiera funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego, pracę nerek i odpowiednie nawodnienie;
- błonnik – poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza wchłanianie węglowodanów i ilość groźnych trójglicerydów we krwi;
- glutation – skutecznie chroni komórki przed wolnymi rodnikami, działa antynowotworowo;
- rutyna – świetnie współpracuje z witaminą C, chroniąc zdrowie;
- saponiny – zmniejszają wchłanianie cholesterolu i chronią serce;
- inulina – wspaniały prebiotyk pielęgnujący dobre bakterie jelitowe, wspiera cały układ pokarmowy;
- fosfor, wapń i potas – cenne pierwiastki potrzebne do utrzymania zdrowia i kondycji;
- żelazo – nieocenione zwłaszcza w czasie ciąży, odpowiada za poziom hemoglobiny, jego niedobory skutkują anemią;
- magnez – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, dba o kondycję mózgu.
Cały wachlarz witamin
Szparagi są naprawdę wyjątkowe. Z pewnością do włączenia ich do codziennej diety przekona cię także cały wachlarz witamin z grupy B, które zawierają:
- witamina B1 (tiamina) – wspiera serce i naczynia krwionośne, dba o prawidłowy wzrost i rozwój kości;
- witamina B2 (ryboflawina) – odpowiada za dobrą odporność, dba o włosy, skórę i paznokcie, pomaga w leczeniu anemii;
- witamina B3 (niacyna) – konieczna do prawidłowej syntezy hormonów płciowych i produkcji czerwonych krwinek, obniża poziom cholesterolu;
- witamina B4 (cholina) – pomaga w utrzymaniu komórek, mięśni i układu oddechowego w odpowiedniej kondycji, wspiera pamięć;
- witamina B5 (kwas pantotenowy) – koenzym A, który bierze udział w procesie metabolizmu i syntezie kwasów tłuszczowych, zwiększa wytwarzanie żółci, zapobiega łysieniu i siwieniu, wspiera organizm w trakcie antybiotykoterapii;
- witamina B6 (pirydoksyna) – niezbędna do produkcji hemoglobiny, reguluje ciśnienie i zapobiega skurczom mięśni, podnosi odporność;
- witamina B7 (biotyna) – uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, reguluje wzrost i rozwój, dba o skórę i pomaga przy egzemie;
- witamina B8 (inozytol) - wpływa na insulinowrażliwość.
Zobacz także:
Fikuśne majtki nie dla przyszłej mamy. To one odpowiadają za nieudane starania o dziecko
Mężczyźni często popełniają ten błąd. To przez niego nie mogą mieć dzieci
Zioła na płodność z babcinej apteczki. Pomagały kobietom od lat