Od kiedy dziecko może jeść czereśnie?
Sezon na czereśnie już się rozpoczął. Chociaż kosztują niemało, kuszą, bo są po prostu przepyszne. Słodkie, smaczne, lekko wiśniowe, ale nie tak kwaśne — czego chcieć więcej?
Wiele mam zastanawia się, od kiedy dziecko może jeść czereśnie. W końcu to dość drobne owoce, ze skórką i oczywiście pestką. Czy ich podawanie dziecku jest na pewno bezpieczne?
Od kiedy dziecko może jeść czereśnie
Na początku rozszerzania diety bazuje się na owocach i warzywach . Z czereśniami warto trochę poczekać, ale można je podawać nawet niemowlętom. Od kiedy dziecko może jeść czereśnie? Zgodnie z zaleceniami można podawać je już od 8. miesiąca życia.
Oczywiście owoce trzeba wcześniej dobrze przygotować. Umyć i rozłupać je lub rozkroić, by usunąć pestkę. Można podawać je dziecku w połówkach. Maluchy nie potrafią wypluć pestki, a ich brzuszek może sobie z nią nie poradzić.
Początkowo podaj dziecku małą ilość owoców i obserwuj, czy nie ma reakcji alergicznej. Czereśnie możesz podać po prostu jako przekąskę, by jadło sobie rączką. Możesz także użyć ich jako dodatek do kaszki, placuszków czy naleśniczków. Pierwszym kontaktem z czereśniami może być także domowy kisiel lub kompot z tych owoców.
Czereśnie to prawdziwa skarbnica składników odżywczych
Czereśnie są nie tylko smaczne, są także bardzo zdrowe. W 80% składają się z wody, więc stanowią dobre źródło nawodnienia. Ponadto zawierają potas, wapń, magnez, siarkę, żelazo, miedź, cynk i witaminy: C, A, PP i z grupy B.
To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów . Czereśnie poprawiają pracę układu krążenia i układu pokarmowego, mają także wpływ na układ nerwowy. Dlatego nie ma co się zastanawiać — warto przygotować zdrową przekąskę dla maluszka z ich dodatkiem.
Owoce w diecie dziecka
Owoce są wyjątkowo wartościową przekąską dla dzieci. Są słodkie, więc maluchy chętnie po nie sięgają. Do tego mają dużo wody, więc świetnie sprawdzają się latem, jako dodatkowe nawodnienie . Mają także bardzo dużo witamin i minerałów, a przy tym są niskokaloryczne.
Warto jednak wiedzieć, że niektóre owoce mogą być problematyczne dla niemowląt przy rozszerzaniu diety . Trzeba je odpowiednio przygotować, by dziecko się nie zakrztusiło i poradziło sobie z ich samodzielnym zjedzeniem. Jest kilka uniwersalnych zasad:
- Jabłko podawaj w całości. Możesz podgotować je na parze, by zmiękło.
- Banana, melona czy inne śliskie owoce podawaj z kawałkiem skórki, by łatwiej trzymały się w rączce.
- Małe owoce, jak winogrona czy borówki zawsze podawaj przekrojone , najlepiej wzdłuż, nie w poprzek.
- Staraj się podawać dziecku owoce w szczycie sezonu, wtedy jest największa szansa, że nie zawierają zbędnej chemii.
Nie musisz obierać skórki z jabłka, winogron, gruszki czy śliwek. Dziecko może ją jeść, o ile radzi sobie z pogryzieniem. To, że skórka przykleja się do ścianki żołądka, to mit. Dlatego nie musisz też obawiać się skórki z czereśni.
Zobacz także:
Od kiedy dziecko może jeść owoce morza? Nie trzeba czekać do 3. urodzin
Zielona skórka na ziemniakach jest niejadalna. To zagrożenie dla zdrowia
Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ w tej formie są brzydkie. Też byś tego nie zjadł