Wyszukaj w serwisie
przed ciążą ciąża małe dziecko przedszkolak uczeń
Dziecko.Pacjenci.pl > Ciąża > Kochasz sushi? Zjedzenie surowej ryby może skończyć się naprawdę źle
Marta Uler
Marta Uler 17.10.2023 13:22

Kochasz sushi? Zjedzenie surowej ryby może skończyć się naprawdę źle

Sushi w ciąży
Fot. Pexels/Huy Phan

„Jedz ryby”, grzmią dietetycy. Dobrze wiemy, że są zdrowe, bogate w kwasy omega-3 i witaminę D. Specjaliści zalecają, by dwa razy w tygodniu spożywać porcję ryby. Ale czy dotyczy to wszystkich?

W mięsie tych wodnych stworzeni kryje się nie tylko to, co dobre. Niestety, czasem zjedzenie ryby może pogorszyć stan naszego zdrowia. Uważać na to powinny szczególnie kobiety spodziewające się dziecka. 

Ciąża wymaga zmiany stylu życia

To, że przyszła mama nie może pić alkoholu, ani palić papierosów, to podstawa. O tym wie każda kobieta. W trosce o dziecko ciężarna powinna – w uzgodnieniu ze swoim lekarzem – zrewidować leki, które przyjmuje na stałe. W najbliższych miesiącach kobieta musi także uważać na to, co je.

Dieta kobiety w ciąży ma bezpośredni wpływ na zdrowie dziecka, które rozwija się w jej łonie. Niektóre produkty, takie jak niepasteryzowane mleko, czy surowe mięso powinny z niej po prostu zniknąć. A co z sushi? W tym jedzeniu znajduje się przecież surowa ryba.

@justynahabib Czy można jeść sushi będąc w ciąży? Tak, ale są pewne kwestie, które należy wziąć pod uwagę. Po pierwsze, sushi może zawierać surowe lub niedogotowane składniki, takie jak ryby lub owoce morza. Te składniki mogą zawierać bakterie, wirusy lub pasożyty, które mogą być szkodliwe dla zdrowia matki i dziecka. Dlatego ważne jest, aby upewnić się, że ryby i owoce morza są świeże i pochodzą z pewnego źródła. Po drugie, niektóre ryby, takie jak tuńczyk, makrela, miecznik i łosoś, mogą zawierać wysokie poziomy rtęci, co może być szkodliwe dla płodu. Dlatego ważne jest, aby ograniczyć spożycie ryb zawierających dużo rtęci. Zaleca się, aby ciężarne kobiety unikały surowych składników w sushi i zamiast tego skupiły się na wariantach sushi z gotowanymi lub wędzonymi składnikami. Można też zdecydować się na sushi z kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej. Takie opcje są absolutnie bezpieczne, a równie smaczne. A jak było u Was? Czy jest coś czego nie jadłyście w ciąży lub balyście się jeść? #ciąża #rodzęw2023 #dietawciąży #fizjoterapiauroginekologiczna ♬ Food! - Rucka Rucka Ali & "Wierd Ali"Ruckavich

Co się kryje w surowym mięsie?

Z jednej strony, wciąż powtarza się, że ryby są bardzo zdrowe, np. łosoś, tuńczyk czy makrela, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, korzystne zarówno dla matki, jak i rozwijającego się dziecka. Ale surowe mięso, niezależnie od tego, czy pochodzi od ssaków, ptaków, czy ryb, może być także niebezpieczne. Co z ich strony może grozić ciężarnej?

  • Ryzyko zakażenia bakteryjnego – w surowych rybach mogą znajdować się groźne bakterie, takie jak listeria, czy salmonella. Listerioza stwarza ryzyko poronienia, a zakażenie salmonellą, które powoduje odwodnienie, może doprowadzić do niedostatecznego zaopatrzenia płodu w ważne składniki mineralne. Ciężki przebieg tej choroby skutkuje również poronieniem lub przedwczesnym porodem.
  • Zatrucie rtęcią – niektóre gatunki ryb, takie jak tuńczyk (a także halibut, miecznik, marlin, czy rekin), zawierają czasem wysokie ilości rtęci. Ten metal ciężki przenika przez łożysko do płodu i może powodować uszkodzenia układu nerwowego czy oddechowego.
  • Narażenie na pasożyty – ryby morskie, które są używane w sushi, bywają zarażone parazytami, jak chociażby Toxoplasma gondii. Jeśli przedostaną się one do płodu, mogą wywołać poważne zaburzenia rozwojowe, przedwczesny poród, a nawet śmierć dziecka.

Ale można jeść sushi w ciąży – tylko pod pewnym warunkiem

Jeżeli naprawdę kochasz sushi i nie wyobrażasz sobie, by zrezygnować z tego przysmaku, mamy dobrą wiadomość – nie musisz tego wcale robić! Wystarczy tylko omijać surową rybę. Przecież w sushi znajduje się także pieczona, a tę możesz spokojnie spożywać. Na co jeszcze uważać jedząc sushi?

  • Zrezygnuj z tych ryb, o których wiadomo, że mogą zawierać wysoką zawartość rtęci – jest to np. tuńczyk. Lepszym wyborem będzie łosoś lub krewetki – poddane obróbce cieplnej.
  • Postaw na dobre restauracje – jeśli zamierzasz zjeść sushi na mieście, upewnij się, że wybierasz renomowane miejsca, które przestrzegają rygorystycznych standardów higieny.
  • Nie kupuj tanich ryb – jeśli sama przygotowujesz sushi w domu, zrezygnuj z tych najtańszych, mogą one być zakażone pasożytami. W ciąży warto inwestować w wyższą jakość.
  • Upewnij się, że ryba jest świeża – świeżość ryby jest kluczowa, gdy chcemy zminimalizować ryzyko zakażenia bakteryjnego.
  • Unikaj sushi z dodatkami surowych jajek – mogą być źródłem salmonelli. 
  • Dbaj o równowagę żywieniową – potraktuj sushi jako dodatek do swojego menu, jedz je okazjonalnie. Dieta przyszłej mamy powinna być zróżnicowana, bogata w różne źródła białka, nie tylko z ryb. 

A co z rybami wędzonymi?

W ciąży należy uważać nie tylko na sushi, jeśli chodzi o ryby. Także te wędzone nie powinny znaleźć się w menu kobiety spodziewającej się dziecka. Wędzone ryby traktujemy jako żywność wysoko przetworzoną, często o dużej zawartości soli i niebezpiecznych substancji rakotwórczych. 

Kobietom ciężarnym nie zaleca się także spożywania ryb bałtyckich, takich jak szprot, sardynka lub śledź, ze względu na możliwe skażenie dioksynami lub polichlorowanymi bifenylami. Bezpieczne natomiast są: dorsz, łosoś, mintaj i morszczuk. Najlepiej jeść je po upieczeniu. Są bogatym źródłem kwasów omega-3 EPA i DHA, witaminy D oraz jodu.

Czytaj także:

Czy nad morzem można iść na rybkę? Jak rozpoznać, czy jest dobra?

Picie alkoholu w ciąży – zagrożenia, fakty i mity

Panga może szkodzić zdrowiu. Szczególnie dzieciom i kobietom w ciąży

 

Powiązane
Niemowlę
Jak wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, które nie jest karmione piersią?
Przygotowania do ciąży. Co jeść i suplementować, by starania były skuteczne, a dziecko zdrowe?
ciąża
Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, warto jednak pamiętać, że kluczowe decyzje powinny zostać podjęte dużo wcześniej. Zdrowie i samopoczucie przyszłej mamy mają ogromny wpływ nie tylko na płodność, ale także na zdrowie dziecka. Jakie znaczenie ma dieta? Kiedy rozpocząć suplementację i czy jest ona konieczna? Zapytaliśmy o to dietetyk Annę Radowicką.Wiele przyszłych mam zastanawia się, jakie produkty kategorycznie powinny wyeliminować ze swojej diety, a co powinno częściej pojawiać się w jadłospisie. Mnóstwo pytań mają także kobiety, które na co dzień zrezygnowały z produktów pochodzenia zwierzęcego. Czy weganizm i wegetarianizm są bezpieczne w ciąży? Nasza rozmówczyni to dietetyk z ogromnym doświadczeniem, od lat promuje właściwe nawyki żywieniowe i rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości.Co i kiedy wyeliminować z diety przed zajściem w ciążę? Czego jeść więcej?Zdrowo odżywiać się powinniśmy bez względu na planowaną ciążę. Jednak zmiany w tym kierunku są bardzo dobrą motywacją. Z diety zdecydowanie powinniśmy wykluczyć słodycze, żywność typu fast food, garmażeryjne produkty, przetworzoną żywność, zbyt duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych w tym trans jest niekorzystne dla przyszłej mamy i jej dziecka. Należy wyeliminować wszystkie produkty obfitujące w kofeinę i teinę, gdyż zmniejszają przyswajalność wchłanialność innych witamin i składników mineralnych np. w przypadku suplementacji. Najważniejsze mikroskładniki dla przyszłych mam to między innymi: żelazo, cynk, jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminy A, D, C, E dlatego zaleca się wzbogacić dietę w owoce i warzywa sezonowe, pić wodę niskozmineralizowaną w ilości 1,5 litra przez cały dzień. W diecie przyszłej mamy główny udział powinny stanowić: jaja, chude mięso, ryby, kasze ryż brązowy, zielone warzywa, nasiona, pieczywo pełnoziarniste. Zaleca się również spożywanie owoców, a także jogurty i kefiry jako naturalne probiotyki.Co należy suplementować? Czy suplementy można wybrać samodzielnie, czy poprosić lekarza o receptę? Kiedy zacząć suplementację?Najlepiej skonsultować się z lekarzem. Nigdy na własną rękę. Najważniejszy jest kwas foliowy, ale podstawą jest dieta bogata w wysokofolianowe produkty, czyli: Sałata, szpinak, kapusta, brokuły, zboża pełnoziarniste, wątróbka, jaja, orzechy i sery + żywność fortyfikowana. Suplementację kwasem foliowym zaleca się rozpocząć na 12 tygodni (min 3 miesiące) przed zajściem w ciążę i kontynuować przez cały okres jej trwania oraz karmienia piersią. Oprócz kwasu foliowego ważna jest suplementacja: jodem, witaminą D3, magnezem, kwasy omega 3 z grupy DHA, żelazo. Wszystkie jednak wartości makroskładników należy sprawdzić z krwi przed staraniem się o potomstwo. Większość kobiet suplementuje jod nie wiedząc, że ma problemy z tarczycą. Należy się zbadać.Czy kobiety na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej powinny przyjmować dodatkowe/inne suplementy? Na co powinny zwrócić uwagę w swojej diecie?Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne twierdzi, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie (wegańskie), są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Diety wegetariańskie pod kontrolą specjalistów dietetyków są odpowiednie dla osób, włącznie z okresem ciąży i laktacji. Polscy lekarze, póki co nie potwierdzają tych publikacji, aby dieta wegańska mogła być stosowana w okresie ciąży. Jednakże u kobiet ciężarnych będących pod opieką lekarza i wyspecjalizowanego w diecie roślinnej dietetyka nie zauważa się niedoborów pokarmowych oraz zaburzenia rozwoju oraz wagi urodzeniowej dziecka. Szczególnie ważna jest suplementacja witaminy B12 i D, które znajdują się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego.Czy są jakieś produkty, które mogą korzystnie wpływać na płodność? Które wpływają negatywnie?Zdecydowanie, warto zwrócić uwagę na dietę śródziemnomorską. Ważne są warzywa, które chronią przed niepłodnością owulacyjną, rośliny strączkowe, bo zawierają cynk. Ważne są produkty z pełnego ziarna oraz zdrowe tłuszcze pod postacią ryb oraz oliwy z oliwek. Inne produkty tzw. superfoods m.in. kasza, płatki gryczane i amarantus, które korzystnie działają na stabilny poziom glukozy we krwi, są bogate w potrzebne żelazo i witaminy z grupy B, a także pozytywnie działają na regularne owulacje. Pomocne będą też pestki dyni, których garść pokryje 30% zapotrzebowania na cynk, niezbędny dla mężczyzn w procesie spermatogenezy.Bardzo istotna jest w kontekście płodności aktywność fizyczna oraz ew. nadmiar tkanki tłuszczowej, ponieważ aktywność fizyczna zwiększając wydatek energetyczny powoduje zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie. Dzięki temu poprawie ulega wrażliwość tkanek na insulinę, co sprzyja przywróceniu płodności u kobiet otyłych.Za rozmowę dziękujemy dietetyk Annie Radowickiej. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Anna Radowicka (@anna_radowicka_dietetyk) Zobacz artykuły polecane przez Redakcję Portalu Parentingowego: Brytyjka będąc w ciąży po 3 tygodniach zaszła w kolejną ciążęKobieta podczas porodu dowiedziała się, że ma podwójny system rozrodczyMama znalazła w łóżku dziecka nietypowe robaki. Okazało się, że nie były to pluskwy
Czytaj dalej
We wrześniu podaję ryby i złote mleko. Moje dzieci praktycznie nie chorują
ryba, zielone warzywa i przyprawy na odporność
We wrześniu nieomal wszystkie dzieci dopadnie infekcja. Po wakacjach, kiedy spędzały czas z dala od szkolnych patogenów, zderzenie z nimi zwykle kończy się katarem. Przedszkolaki i uczniowie muszą chorować? Niekoniecznie.Zanim dziecko wyląduje w przychodni, warto przyjrzeć się jego diecie. Bo odporność naprawdę pochodzi z brzuszka. Jest mnóstwo sprawdzonych, domowych sposobów na podniesienie odporności i to bez kosztownych suplementów.
Czytaj dalej