Kalendarz rozszerzania diety dziecka. Kiedy wprowadzić chleb?
Wiele mam zadaje sobie pytanie, kiedy jest idealny moment na wprowadzenie chleba do diety dziecka. A także – jakie pieczywo jest najlepsze dla takiego maluszka na początek.
W piekarniach mamy dziś ogromny wybór. Chleby pszenne, żytnie, orkiszowe, na zakwasie, z ziarnami lub bez. Nic dziwnego, że można się pogubić! A jednak, gdy mała rączka wyciągnie się w kierunku chlebka, warto wiedzieć, który można podać.
Chleb dla niemowlaka – to całkiem proste
Kiedy można włączyć chleb do diety dziecka? Kiedyś opóźniało się podawanie produktów zbożowych ze względu na gluten oraz zabezpieczenie przed wywołaniem w ten sposób alergii czy nawet celiakii . Dziś już wiadomo, że nie zachodzi tu żaden związek.
Dietę można zacząć rozszerzać po 6. miesiącu życia niemowlęcia. To, czy podamy najpierw jabłko, marchewkę, czy kawałek bułki, nie ma znaczenia. Warto jednak podkreślić, że do szóstego miesiąca włącznie mleko jest całkowicie wystarczające dla maluszka . Zapewnia mu podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Jaki chleb dla niemowlaka na początek?
Kiedy stoimy przed wyborem chleba, który powinniśmy podać pierwszy raz dziecku, możemy mieć wątpliwości. W piekarniach i działach z pieczywem w hipermarketach, czy dyskontach, wybór jest ogromny. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy chleby i bułki pszenne, żytnie, owsiane, kukurydziane, bezglutenowe. Jasne lub z pełnego przemiału. Co będzie najlepsze dla malutkiego dziecka?
Okazuje się, że znowu nie ma się nad czym zastanawiać. Wystarczy przypomnieć sobie, co robiły nasze mamy lub babcie. Dawały dzieciom jasną, pszenną bułeczkę . Ten wybór także i dziś będzie dobry, choć biorąc pod uwagę jakość dzisiejszej pszenicy (modyfikowana genetycznie, dodatkowo "wzbogacana” glutenem, niemal pozbawiona witamin i minerałów w procesie rafinacji), jeszcze lepsza będzie orkiszowa.
Takie jasne pieczywo, w porównaniu np. z żytnim chlebem razowym, jest najdelikatniejsze dla rozwijającego się dopiero układu pokarmowego. Jest lekkostrawne, a przy tym to dobre źródło węglowodanów, czyli energii, a także białka, witamin z grupy B – B1, B2, niacyny – oraz wielu minerałów, m.in. miedzi, żelaza, potasu, fosforu, czy magnezu.
Kiedy można podać bardziej wartościowy chleb?
W miarę, jak dziecko rośnie i rozwija się, wprowadzajmy mu jednak zdrowszy chleb, mniej więcej w tej kolejności:
-
od 6. miesiąca życia –
białe bułki pszenne lub orkiszowe
;
-
także od 6. miesiąca życia, ale po bułeczkach –
biały chleb pszenno-żytni
;
-
pieczywo sitkowe
– po 1. urodzinach. Ten rodzaj pieczywa produkowany jest również z jasnej mąki pszennej lub pszennej i żytniej, ale już pełnoziarnistej (typ 1400), z której odsiano większe otręby;
-
pieczywo graham
– także po 1. urodzinach dziecka. Produkowane jest z jeszcze "grubszej” mąki (typ 1850) z większą ilością otrębów;
- chleb razowy – bliżej 2. urodzin dziecka. "Ciemne” pieczywo, zwykle pełne całych ziaren, jest najzdrowsze, ale by sobie z nim poradzić, dziecko musi mieć już dobrze rozwinięty układ pokarmowy.
Zobacz także:
Tę metodę rozszerzania diety pokochali rodzice i dzieci. Nie ma lepszej
Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ w tej formie są brzydkie. Też byś tego nie zjadł
Groźna moda wśród rodziców. Takie mleko wcale nie jest dobre dla dzieci