Dziecko.Pacjenci.pl Ciąża Czy ciężarna może jeść sałatkę jarzynową? Tylko pod 1 warunkiem
Fot. Shutterstock/Ivelin Denev

Czy ciężarna może jeść sałatkę jarzynową? Tylko pod 1 warunkiem

30 marca 2024
Autor tekstu: Aneta Zabłocka

Bez sałatki jarzynowej nie ma w Polsce świąt. I kropka. Niestety, nie wszyscy mogą ochoczo zasiąść do jej zajadania. Sałatka z gotowanych warzyw nie jest polecana osobom z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Klasyk polskiej kuchni nie jest również zalecany ciężarnym. Dlaczego?

Jajka, warzywa, kiszonki - co w sałatce jarzynowej może się nie podobać? Jeden składnik sałatki sprawia, że nie nadaje się ona dla kobiet w ciąży.

Sałatka jarzynowa - jakie warzywa

W tradycyjnej sałatce jarzynowej powinny znaleźć się warzywa:

  • ziemniaki,
  • marchew,
  • groszek,
  • ogórki konserwowe,
  • jabłka,
  • cebula,
  • jajka,
  • majonez,
  • sól i pieprz.

Wszystkie posiekane w kostkę i odpowiednio doprawione. Niektórzy do sałatki jarzynowej dodają również paprykę, fasolę konserwową lub kukurydzę, szynkę a oprócz majonezu doprawiają sałatkę musztardą. Przepisy mogą różnić się w zależności od domu, w którym jest przygotowywana.

sałatka jarzynowa

Kto nie może jeść sałatki jarzynowej?

Sałatka jarzynowa to tradycyjne polskie danie podawane w okresie świąt w Polsce i krajach Europy Wschodniej. W zależności od regionu bywa różnie nazywana. Niezależnie jednak od tego nie wszyscy powinni ją spożywać. Szczególnie osoby z insulinoopornością, cukrzycą, miażdżycą i dyslipidemią powinny uważać na wysoką zawartość soli i węglowodanów.

Sałatki jarzynowej nie powinny jeść osoby:

  • na diecie wegańskiej,
  • na diecie o niskim indeksie glikemicznym,
  • na diecie o niskiej zawartości soli,
  • na diecie niskowęglowedanowej,
  • z nietolerancjami pokarmowymi i laktozy.

Majonez w sałatce jarzynowej

Majonez to kluczowy składnik sałatki jarzynowej. W niektórych przepisach możemy przeczytać, żeby dawać nawet pół słoika sosu. Niestety, majonez jest bardzo kaloryczny i taka porcja przekroczyłaby 1000 kcal, co już daje połowę zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka.

Dla ciężarnych nawet nie sama waga kaloryczna sałatki jarzynowej jest problemem, a majonez, który powstał z surowych jajek . Ponieważ nie wszystkie sosy w sklepach mają dobry skład, wiele rodzin decyduje się na przygotowanie dodatku z jajek i oliwy we własnym zakresie.

Tu jednak występuje duża możliwość zakażenia się salmonellą lub innymi bakteriami, powodującymi problemy żołądkowe. Ból brzucha i wymioty mogą skończyć się bardzo źle dla ciężarnej. W skrajnych przypadkach zatrucie pokarmowe może wywołać przedwczesny poród.

Dlatego przed spożyciem sałatki jarzynowej kobiety w ciąży powinny zapytać, jaki majonez został użyty do jej przygotowania. Dobrze jednak w ogóle zrezygnować z jej spożywania, ponieważ nagłe skoki insuliny i ciężkostrawność potrawy może sprawić, że ciężarna nie będzie czuła się zdrowo po jej zjedzeniu.

Zobacz także:

Już czas! Nastaw zakwas dzisiaj, a na Wielkanoc wyjdzie ci pyszny żurek [PRZEPIS]

Poradnik dla każdej babci. Co podać wnukom na Wielkanoc, by rodzice nie robili afery

Nie odkładaj zakupów na Wielką Sobotę. Sklepy zmieniają godziny otwarcia przed świętami

Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco

Olej z tej rośliny zastąpi najdroższe kremy. Wystarczy 1 łyżka dziennie
Czy można myć okna w ciąży? O tym powinna wiedzieć każda przyszła mama
Obserwuj nas w
autor
Aneta Zabłocka

Redaktorka naczelna i dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem w polskich mediach. Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim. Interesuje się zdrowiem psychicznym i nowoczesnymi metodami wychowania. Zwolenniczka otwartych rozmów na temat traumy pokoleniowej i zmian społecznych. Prywatnie mama dwójki chłopców.  

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
przed ciążą ciąża małe dziecko przedszkolak uczeń pacjenci