Wyszukaj w serwisie
przed ciążą ciąża małe dziecko przedszkolak uczeń
Dziecko.Pacjenci.pl > Ciąża > Czy ciężarna może jeść sałatkę jarzynową? Tylko pod 1 warunkiem
Aneta Zabłocka
Aneta Zabłocka 30.03.2024 20:57

Czy ciężarna może jeść sałatkę jarzynową? Tylko pod 1 warunkiem

sałatka jarzynowa
Fot. Shutterstock/Ivelin Denev

Bez sałatki jarzynowej nie ma w Polsce świąt. I kropka. Niestety, nie wszyscy mogą ochoczo zasiąść do jej zajadania. Sałatka z gotowanych warzyw nie jest polecana osobom z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Klasyk polskiej kuchni nie jest również zalecany ciężarnym. Dlaczego?

Jajka, warzywa, kiszonki - co w sałatce jarzynowej może się nie podobać? Jeden składnik sałatki sprawia, że nie nadaje się ona dla kobiet w ciąży. 

Sałatka jarzynowa - jakie warzywa

W tradycyjnej sałatce jarzynowej powinny znaleźć się warzywa:

  • ziemniaki,
  • marchew,
  • groszek,
  • ogórki konserwowe, 
  • jabłka,
  • cebula,
  • jajka,
  • majonez,
  • sól i pieprz.

Wszystkie posiekane w kostkę i odpowiednio doprawione. Niektórzy do sałatki jarzynowej dodają również paprykę, fasolę konserwową lub kukurydzę, szynkę a oprócz majonezu doprawiają sałatkę musztardą. Przepisy mogą różnić się w zależności od domu, w którym jest przygotowywana. 

sałatka jarzynowa
 

Kto nie może jeść sałatki jarzynowej?

Sałatka jarzynowa to tradycyjne polskie danie podawane w okresie świąt w Polsce i krajach Europy Wschodniej. W zależności od regionu bywa różnie nazywana. Niezależnie jednak od tego nie wszyscy powinni ją spożywać. Szczególnie osoby z insulinoopornością, cukrzycą, miażdżycą i dyslipidemią powinny uważać na wysoką zawartość soli i węglowodanów.

Sałatki jarzynowej nie powinny jeść osoby:

  • na diecie wegańskiej,
  • na diecie o niskim indeksie glikemicznym, 
  • na diecie o niskiej zawartości soli,
  • na diecie niskowęglowedanowej, 
  • z nietolerancjami pokarmowymi i laktozy. 
     

Majonez w sałatce jarzynowej

Majonez to kluczowy składnik sałatki jarzynowej. W niektórych przepisach możemy przeczytać, żeby dawać nawet pół słoika sosu. Niestety, majonez jest bardzo kaloryczny i taka porcja przekroczyłaby 1000 kcal, co już daje połowę zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka.

Dla ciężarnych nawet nie sama waga kaloryczna sałatki jarzynowej jest problemem, a majonez, który powstał z surowych jajek. Ponieważ nie wszystkie sosy w sklepach mają dobry skład, wiele rodzin decyduje się na przygotowanie dodatku z jajek i oliwy we własnym zakresie.

Tu jednak występuje duża możliwość zakażenia się salmonellą lub innymi bakteriami, powodującymi problemy żołądkowe. Ból brzucha i wymioty mogą skończyć się bardzo źle dla ciężarnej. W skrajnych przypadkach zatrucie pokarmowe może wywołać przedwczesny poród.

Dlatego przed spożyciem sałatki jarzynowej kobiety w ciąży powinny zapytać, jaki majonez został użyty do jej przygotowania. Dobrze jednak w ogóle zrezygnować z jej spożywania, ponieważ nagłe skoki insuliny i ciężkostrawność potrawy może sprawić, że ciężarna nie będzie czuła się zdrowo po jej zjedzeniu. 

Zobacz także:

Już czas! Nastaw zakwas dzisiaj, a na Wielkanoc wyjdzie ci pyszny żurek [PRZEPIS]

Poradnik dla każdej babci. Co podać wnukom na Wielkanoc, by rodzice nie robili afery

Nie odkładaj zakupów na Wielką Sobotę. Sklepy zmieniają godziny otwarcia przed świętami

Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco

Powiązane