Czy ciężarna może jeść sałatkę jarzynową? Tylko pod 1 warunkiem
Bez sałatki jarzynowej nie ma w Polsce świąt. I kropka. Niestety, nie wszyscy mogą ochoczo zasiąść do jej zajadania. Sałatka z gotowanych warzyw nie jest polecana osobom z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Klasyk polskiej kuchni nie jest również zalecany ciężarnym. Dlaczego?
Jajka, warzywa, kiszonki - co w sałatce jarzynowej może się nie podobać? Jeden składnik sałatki sprawia, że nie nadaje się ona dla kobiet w ciąży.
Sałatka jarzynowa - jakie warzywa
W tradycyjnej sałatce jarzynowej powinny znaleźć się warzywa:
- ziemniaki,
- marchew,
- groszek,
- ogórki konserwowe,
- jabłka,
- cebula,
- jajka,
- majonez,
- sól i pieprz.
Wszystkie posiekane w kostkę i odpowiednio doprawione. Niektórzy do sałatki jarzynowej dodają również paprykę, fasolę konserwową lub kukurydzę, szynkę a oprócz majonezu doprawiają sałatkę musztardą. Przepisy mogą różnić się w zależności od domu, w którym jest przygotowywana.
Kto nie może jeść sałatki jarzynowej?
Sałatka jarzynowa to tradycyjne polskie danie podawane w okresie świąt w Polsce i krajach Europy Wschodniej. W zależności od regionu bywa różnie nazywana. Niezależnie jednak od tego nie wszyscy powinni ją spożywać. Szczególnie osoby z insulinoopornością, cukrzycą, miażdżycą i dyslipidemią powinny uważać na wysoką zawartość soli i węglowodanów.
Sałatki jarzynowej nie powinny jeść osoby:
- na diecie wegańskiej,
- na diecie o niskim indeksie glikemicznym,
- na diecie o niskiej zawartości soli,
- na diecie niskowęglowedanowej,
- z nietolerancjami pokarmowymi i laktozy.
Majonez w sałatce jarzynowej
Majonez to kluczowy składnik sałatki jarzynowej. W niektórych przepisach możemy przeczytać, żeby dawać nawet pół słoika sosu. Niestety, majonez jest bardzo kaloryczny i taka porcja przekroczyłaby 1000 kcal, co już daje połowę zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka.
Dla ciężarnych nawet nie sama waga kaloryczna sałatki jarzynowej jest problemem, a majonez, który powstał z surowych jajek. Ponieważ nie wszystkie sosy w sklepach mają dobry skład, wiele rodzin decyduje się na przygotowanie dodatku z jajek i oliwy we własnym zakresie.
Tu jednak występuje duża możliwość zakażenia się salmonellą lub innymi bakteriami, powodującymi problemy żołądkowe. Ból brzucha i wymioty mogą skończyć się bardzo źle dla ciężarnej. W skrajnych przypadkach zatrucie pokarmowe może wywołać przedwczesny poród.
Dlatego przed spożyciem sałatki jarzynowej kobiety w ciąży powinny zapytać, jaki majonez został użyty do jej przygotowania. Dobrze jednak w ogóle zrezygnować z jej spożywania, ponieważ nagłe skoki insuliny i ciężkostrawność potrawy może sprawić, że ciężarna nie będzie czuła się zdrowo po jej zjedzeniu.
Zobacz także:
Już czas! Nastaw zakwas dzisiaj, a na Wielkanoc wyjdzie ci pyszny żurek [PRZEPIS]
Poradnik dla każdej babci. Co podać wnukom na Wielkanoc, by rodzice nie robili afery
Nie odkładaj zakupów na Wielką Sobotę. Sklepy zmieniają godziny otwarcia przed świętami
Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco