Twoja babcia miała rację. Dzieciom podajemy tylko takie pieczywo
Pszenne, żytnie, a może orkiszowe? Z ziarenkami, czy bez? Czasem aż może się zawrócić w głowie, kiedy tak stoimy przed półkami w piekarni i wybieramy chleb. Pieczywo kusi zapachem i rumianą skórką, więc nic dziwnego, że i malutkie dzieci wyciągają do niego rączki.
A jaki chleb jest najlepszy dla dziecka? Okazuje się, że w tej kwestii nie trzeba przeczesywać internetu. Wystarczy zrobić to, co już dawno temu robiły nasze babcie – dać maluchowi bułkę.
Chleb dla niemowlaka – białe pieczywo na początek?
Chleb w diecie niemowlęcia bywa trudną kwestią. Dlaczego? Biała buła budzi sprzeczne skojarzenia. Pachnąca, miękka i puszysta, a z wierzchu chrupiąca, aż się sama prosi, by po nią sięgnąć. Z drugiej strony o mące pszennej zwykło się mawiać: "biała śmierć”. Kajzerka to gluten, wysoki indeks glikemiczny, prawie żadnych wartości odżywczych, bo zwykle upieczona jest z rafinowanej mąki.
A zatem widok małego dziecka, często jeszcze niemowlaka, z taką bułą w rączce, u bardziej świadomych osób może wzbudzać sprzeciw. Niepotrzebnie. Nie chodzi przecież o to, by te "białe buły” stały się podstawą wyżywienia maluszka! To tylko dodatek. Podczas rozszerzania diety właśnie takie pieczywo sprawdzi się najlepiej. Ono jest przede wszystkim lekkostrawne, więc rozwijający się układ pokarmowy dziecka, bez trudu sobie z nim poradzi.
Chleb dla niemowlaka – jaki jest najlepszy?
Zaleca się, by do 6. miesiąca życia włącznie niemowlę odżywiało się tylko mlekiem matki lub odpowiednim dla niego mlekiem modyfikowanym. Tak małemu dziecku mleko wystarcza całkowicie, zapewnia wszystkie wartości odżywcze. Po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca można zacząć podawać mu inne pokarmy.
To, jakie to będą produkty, zależy już od naszych upodobań. Dawniej w tej kwestii obowiązywała konkretna kolejność, dziś to już nie ma znaczenia. To samo dotyczy tzw. "ekspozycji na gluten”. Kiedyś ją opóźniano, bo sądzono, że zbyt wczesne podanie produktów z glutenem może wywołać u dziecka nietolerancję na to białko, a wręcz alergię lub celiakię... Nauka się cały czas rozwija i dziś wiadomo już, że nie zachodzi tu związek.
A zatem, jeżeli maluch jest gotowy na rozszerzanie diety, czyli np. wyciąga rączkę do chlebka, można mu go podać. I choć dobrze wiemy, że najzdrowszym pieczywem jest to pełnoziarniste, ciemne, to jednak nie dla malucha. Chleb pełen ziaren, błonnika, będzie dla jego układu pokarmowego zbyt ciężki do strawienia.
Chleb dla niemowlaka – jak podawać?
Chleb w diecie niemowlęcia może być bardzo dobrym źródłem węglowodanów, czyli energii, a także białka, witamin z grupy B – B1, B2, niacyny – oraz wielu minerałów, m.in. miedzi, żelaza, potasu, fosforu, czy magnezu. Oczywiście im bardziej razowy chleb, tym więcej znajdziemy w nim tych składników odżywczych.
Niemniej, na początek najlepiej podać dziecku bułeczkę z jasnej mąki – niekoniecznie pszennej, może być orkiszowa, o wiele bardziej wartościowa – a kiedy maluszek trochę podrośnie, można wprowadzać mu do diety bardziej "zaawansowane pieczywo”:
- od 6. miesiąca życia – białe bułki pszenne lub orkiszowe, chałka,
- także od 6. miesiąca życia, ale po bułeczkach – biały chleb pszenno-żytni, już nieco bardziej wartościowy,
- pieczywo sitkowe – po 1. urodzinach dziecka. Ten rodzaj pieczywa produkowany jest również z jasnej mąki pszennej lub pszennej i żytniej, ale już pełnoziarnistej (typ 1400), z której odsiano większe otręby.
- pieczywo graham – także po 1. urodzinach dziecka. Produkowane jest z jeszcze "grubszej” mąki (typ 1850) z większą ilością otrębów.
- chleb razowy – bliżej 2. urodzin dziecka. "Ciemne” pieczywo, zwykle pełne całych ziaren, do strawienia wymaga już lepiej rozwiniętego układu pokarmowego.
Pierwszy chleb dla niemowlaka – przepis
Jeśli chcesz, by twój maluszek, jako pierwsze pieczywo, zjadł coś naprawdę zdrowego, upiecz mu bułeczki orkiszowe. Lub z mąki pszennej, ale “bio”, która nie jest tak wyjałowiona ze składników odżywczych, jak ta ”zwykła”. To nic trudnego:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 30 g drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ewentualnie – łyżka kwaśnej śmietany
- ewentualnie – 1 jajko
Najpierw trzeba zrobić zaczyn, a więc do miseczki wlej łyżkę wody, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru oraz drożdże. Wszystko rozmieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie zaczyn powinien porządnie urosnąć.
Następnie do miski dodaj pozostałe składniki. Mąkę najlepiej przesiać przez sitko, masa będzie bardziej puszysta. Dokładnie wyrób ciasto, w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki lub wody. Odstaw do wyrośnięcia.
Gdy masa podwoi objętość (po ok. 1 godzinie), znów delikatnie ją wyrób i podziel na 6-8 mniejszych części. Każdą utocz w kulkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (grzałka góra i dół). Smacznego!
Zobacz także:
Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ w tej formie są brzydkie. Też byś tego nie zjadł
Kiedy wprowadzić fasolkę do diety dziecka? Nie bój się kolki
Twoje dziecko skończyło 6 miesięcy? To czas na wprowadzenie go do świata smaków