Jeden kubek z rana, drugi po południu. Ulubiony napój milionów kobiet utrudnia zajście w ciążę
Niektórym trudno wyobrazić sobie poranek bez tego napoju. Pijemy go także po obiedzie, jako dodatek do deseru. To już cały rytuał, nieodłączny element chwili tylko dla siebie. Trudno z tego zrezygnować.
Kawa ma mnóstwo dobroczynnych właściwości. Pijemy ją jednak przede wszystkim ze względu na niezrównany aromat, pobudzające działanie i wyrafinowany smak. Okazuje się, że nawet jeden kubek dziennie może zmniejszyć szansę na ciążę.
Wpływ kawy na płodność
Pierwsze podejrzenia, że kawa może wpływać na płodność, naukowcy wysnuli już dawno. W 1997 roku nawet opublikowano badania, które to potwierdzają. Na łamach American Journal of Epifemiology wykazano, że kobiety, które piły dziennie 501 mg kofeiny, musiały dłużej starać się o ciążę niż te, które zrezygnowały z kawy.
Badania bardzo długo nie zostały potwierdzone. Aż do niedawna. Badacze z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Nevadzie pod kierownictwem prof. Seana Warda udowodnili, że kofeina może zmniejszać szanse na zapłodnienie.
W czasopiśmie British Journal of Pharmacology opublikowali badania, z których wynika, że kofeina blokuje przesuwanie się komórek jajowych w jajowodzie. Z tego względu nie dochodzi w ogóle do zapłodnienia. A jeśli się uda, zapłodnione jajeczko nie dotrze po prostu do macicy na czas.
Kofeina w codziennej diecie
Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności maksymalna bezpieczna dawka kofeiny to 400 mg dziennie. To około 200-500 ml kawy (1-2 szklanki) w zależności od intensywności naparu i sposobu zaparzenia. Wspomniane badania wykazały, że wystarczy 300 mg kofeiny na dobę, by szanse na dziecko spadły o 27 proc.
Warto pamiętać, że kofeina znajduje się nie tylko w kawie. Można ją znaleźć w herbacie, napojach gazowanych typu cola, kakao i czekoladzie oraz niektórych suplementach diety.
Alternatywa dla kawy
Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez gorącej, parującej kawy. Jeśli zdecydujesz się na odstawienie kofeiny, masz do wyboru kilka zamienników: różne napary na bazie zbóż lub cykorii. Można je pić bez ograniczeń, także w ciąży i na etapie starań o dziecko. I są o wiele zdrowsze niż duże cappuccino!
Kawa zbożowa może być zrobiona z ziaren żyta lub jęczmienia. Ma zapach zbliżony do normalnej kawy i delikatniejszy smak. Zawiera wiele witamin, minerałów, a przede wszystkim błonnik, więc warto się z nią zaprzyjaźnić. Może jednak podnosić poziom cukru we krwi, więc nie jest polecana diabetykom.
Kawa z cykorii sprawdzi się, jeśli brakuje ci pobudzającego działania espresso. Nie zawiera kofeiny, ale świetnie dodaje energii. Na dodatek zawarta w niej inulina pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit i zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.
Zobacz także:
Staracie się o dziecko? Lekarz może zalecić... pigułki antykoncepcyjne
Już nie będziesz stawać na głowie! Tak zwiększysz szanse na poczęcie dziecka
Wprowadź zasadę 9-5-2-1-0 do swojego domu. Ten trend zmienił życie wielu rodzin