Przyprawy i zioła w ciąży – których przypraw używać, a których unikać?
Przyprawy i zioła bezpieczne w ciąży
Melisa w ciąży
Na szczęście, niektóre przyprawy i zioła w ciąży są dozwolone. Na tej liście można znaleźć m.in. melisę lekarską, która prócz walorów smakowych, wpływa na organizm uspokajająco. Poleca się ją zwłaszcza kobietom, które w czasie ciąży mają problemy ze snem. Melisa wpływa kojąco na nasz układ nerwowy, dzięki temu pomaga się zrelaksować i zasnąć.
Mięta w ciąży
Innym przykładem zioła bezpiecznego w ciąży jest mięta pieprzowa. Szczególnie pomocna może się okazać podczas porannych mdłości, kiedy układ trawienny jest podrażniony. Mięta świetnie sprawdzi się także wtedy, gdy dopadnie nas niepohamowany apetyt i zjemy za dużo.
Rumianek w ciąży
Ziołem bezpiecznym w ciąży jest rumianek. Jego zastosowań jest co najmniej kilka. Podobnie jak melisa świetnie koi nerwy, a nawet wspomaga trawienie. Najczęściej sięgamy po rumianek ze względu na jego właściwości przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Co więcej, w czasie ciąży lista dozwolonych leków znacznie się zmniejsza, dlatego tym bardziej warto docenić zdrowotną moc rumianku.
Pokrzywa w ciąży
Korzystny wpływ na ciążę ma także pokrzywa. Picie jej zaleca się kobietom, które z powodu ciąży borykają się z opuchlizną. Dzięki pokrzywie można także zapobiec gromadzeniu się wody w organizmie. Trzeba jednak mieć na uwadze, że nie zawsze picie pokrzywy w ciąży jest bezpieczne. Zdarza się, że pokrzywa zachodzi w reakcje z lekami, dlatego koniecznie należy zapytać lekarza czy nie ma przeciwwskazań.
Imbir w ciąży
W czasie ciąży warto także pić napar z imbiru. Nie dość, że przyjemnie smakuje to jeszcze wspiera odporność i pomaga pozbyć się mdłości. Jest całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży i można go pić nawet kilka razy dziennie.
Mniszek lekarski w ciąży
Ziołem, które można stosować w ciąży, jest także mniszek lekarski. Podobnie jak pokrzywa pomaga usunąć wodę z organizmu, a dodatkowo wspomaga trawienie i jest źródłem potasu, żelaza oraz witaminy A.
Inne przyprawy bezpieczne w ciąży
Przyprawy bezpieczne w ciąży to m.in. kminek, majeranek, bazylia, koper włoski i oregano. Wszystkie mają pozytywny wpływ na organizm, a dodatkowo poprawiają samopoczucie i wspomagają procesy trawienne.
Zioła zakazane w ciąży
Zioła w ciąży – aloes
Niestety niektóre zioła są zakazane w ciąży. Nie dość, że nie wykazują pozytywnego wpływu na organizm to mogą być wręcz niebezpieczne. Najlepszym tego przykładem jest aloes, którego używanie w czasie ciąży jest kategorycznie zabronione. Okazuje się, że picie naparu z aloesu może wywołać przedwczesne skurcze macicy. W konsekwencji może nawet dojść do poronienia.
Zioła w ciąży – żeń-szeń
Innym ziołem zakazanym w ciąży jest żeń-szeń. Choć nie ma wątpliwości, co do zdrowotnych korzyści stosowania tej rośliny, kobiety w ciąży powinny jej unikać. Dlaczego? Nie dońca wiadomo, jaki wpływ ma żen-szeń na płód. Co więcej, zdaniem lekarzy, bardzo prawdopodobne jest, że działa on negatywnie na zdrowie dziecka, dlatego odradza się picie naparu z żen-szenia w czasie ciąży.
Zioła w ciąży – szałwia
Na liście ziół zakazanych w ciąży, znajduje się także szałwia. Mimo niewątpliwych korzyści zdrowotnych, jakie wykazuje, kobiety ciężarne powinny stanowczo zrezygnować z jej stosowania. Okazuje się, że napar z szałwii może nawet doprowadzić do poronienia, dlatego nie warto ryzykować.
Przyprawy zakazane w ciąży
Przyprawy w ciąży – cynamon
Przyprawą zakazaną w ciąży jest cynamon. Nie dość, że zwiększa ryzyko poronienia, to może się przyczynić do powstania wad wrodzonych u dziecka. Negatywne działanie cynamonu na organizm ciężarnej to zasługa zawartej w niej kumaryny, która może uszkodzić wątrobę.
Przyprawy w ciąży – kurkuma
Przyprawą zagrażającą ciąży jest również kurkuma. Jej stosowanie może doprowadzić do poronienia, dlatego na czas ciąży należy całkowicie z niej zrezygnować.
Przyprawy w ciąży – curry
W ciąży należy także unikać curry. Powód jest prosty. W jej składzie można znaleźć zarówno wspomnianą wcześniej kurkumę, jak i cynamon. Stosowanie tej przyprawy w ciąży może spowodować poronienie.
Przyprawy w ciąży – kolendra
Wśród przypraw zakazanych w ciąży jest również kolendra, która także może spowodować skurcze macicy, co w rezultacie poskutkuje przedwczesnym porodem, a w najgorszym wypadku poronieniem.
Przyprawy w ciąży – tymianek
Kobiety w ciąży nie powinny także stosować tymianku. Również w tym przypadku istnieje szansa, że przyprawa przyczyni się do poronienia. Dodatkowo, tymianek wpływa na obniżenia poziomu cukru we krwi.
Herbata a ciąża
Picie herbaty w ciąży nie jest zabronione, ale należy przy tym zachować nie tylko umiar, ale i ostrożność. Niektóre herbaty mogą zawierać szkodliwe dla kobiet w ciąży składniki, takie jak np. żeń-szeń. Dlatego przed wypiciem, warto przeczytać skład herbaty, aby mieć pewność, że nie zaszkodzi ona dziecku. Co ciekawe w czasie ciąży najlepiej zrezygnować z picia zielonej herbaty. Mimo jej niewątpliwych korzyści zdrowotnych, spożywana w dużych ilościach może zwiększyć ryzyko wad wrodzonych u dzieci, a także wpłynąć na nieprawidłowe wchłanianie kwasu foliowego. Także picie czarnej herbaty może mieć negatywny wpływ na ciąże. Nie oznacza to, że należy całkowicie zrezygnować z jej picia, ale warto ograniczyć jej spożywanie. Ważne jest także, aby herbata nie było zbyt mocna. W końcu w jej składzie znajduje się kofeina, która w nadmiarze szkodzi dziecku. W czasie ciąży najbezpieczniej jest pić herbaty ziołowe, oczywiście mając na względzie ich skład i działanie. Zawsze można także skonsultować się z lekarzem lub położną i zapytać, który napar będzie bezpieczny zarówno dla matki jak i dla dziecka.