Gazy w ciąży – skąd się biorą i jak sobie z nimi radzić?
Gazy i wzdęcia w ciąży – jaka jest ich przyczyna?
Gazy i wzdęcia w ciąży to problem większości kobiet, ale trzeba przyznać, że jest to wyjątkowo uciążliwa i bardzo wstydliwa dolegliwość. Niektóre przyszłe mamy martwią się, czy tego typu objawy nie powinny wzbudzać niepokoju. Zwłaszcza, że problem ten występuje również u tych kobiet, które wcześniej nie miały tego typu dolegliwości. Okazuje się jednak, że zarówno wzdęcia jak i gazy w ciąży są uzasadnione i mają swoją przyczynę. W czasie ciąży gwałtownie wzrasta poziom hormonów, zwłaszcza estrogenu i progesteronu, które odpowiadają za utrzymanie ciąży. Niestety, mają one także swój wpływ na spowolnienie procesów trawiennych. Dlatego też w jelitach gromadzą się gazy. Pod koniec ciąży mają one utrudniony odpływ za sprawą powiększającej się macicy, która następnie naciska na jelita. Gazy w ciąży mają także związek z nieodpowiednią dietą, która wzmaga te dolegliwości. Dlatego także z tego powodu warto zwracać uwagę na spożywane produkty. To jednak nie wszystkie przyczyny. Wpływ na pojawianie się gazów ma nie tylko jakość spożywanych produktów, ale także sposób w jaki jemy. Przyczyną gromadzenia się gazów w jelitach jest połykanie powietrza w czasie jedzenia. Dlatego im szybciej jemy, tym większe ryzyko pojawienia się tej wstydliwej dolegliwości.
Gazy w ciąży – jak można sobie z nimi radzić?
Dla niektórych kobiet gazy w ciąży są tak dokuczliwym i uciążliwym problemem, że rzutują na tryb życia. Zdarza się, że niektóre przyszłe mamy z tego powodu nie są w stanie w ciąży pracować zawodowo, ponieważ nie mogą zapanować nad tą wstydliwą dolegliwością. Dlatego, choć jest ona niegroźna, to warto z nią walczyć. Z pewnością wpłynie to pozytywnie na komfort życia i pozwoli cieszyć się tym szczególnym czasem.
Najlepszym sposobem zapobiegania pojawianiu się gazów w ciąży jest zmiana diety. Kobiety, które borykają się z taką dolegliwością powinny koniecznie wyeliminować wszystkie produkty, które przyczyniają się do powstania wzdęć i gazów. Mowa tu zwłaszcza o roślinach strączkowych, takich jak fasola, groch, bób, cebula, soja, ciecierzyca, oraz warzywach z rodziny kapustnych, jak brukselka, kalafior, brokuł, kapusta czy jarmuż. Do powstawania gazów przyczyniają się także wszystkie napoje gazowane i słodzone, dlatego także zaleca się ich unikać. Z tego samego powodu należy wykluczyć z diety produkty wysoko przetworzone, słodkie i słone przekąski oraz jedzenie typu Fast-food. Jeśli pojawiające się w ciąży gazy i wzdęcia bardzo utrudniają normalne funkcjonowanie można także ograniczyć jedzenie niektórych owoców, które mogą przyczyniać się do ich powstawania. Mowa zwłaszcza o jabłkach, mango, brzoskwiniach, śliwkach, nektarynkach i gruszkach. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że owoce są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych, dlatego nie należy całkowicie wykluczyć ich z diety.
Warto także wyeliminować jedną z przyczyn powstawania gazów, czyli zbyt szybkie jedzenie posiłków i połykanie powietrza. Dlatego absolutnie niewskazane jest jedzenie w pośpiechu. Pomocne może się okazać jedzenie w spokoju i dokładne przeżuwanie posiłków. Aby pozbyć się nadmiaru gazów warto również jeść mniej, ale za to częściej. O ile nie ma żadnych przeciwwskazań, można również pozbyć się gazów za pomocą aktywności fizycznej. Jeśli jednak to także nie pomoże, można poszukać pomocy w środkach farmakologicznych i ziołowych. Na tego typu dolegliwości najbardziej pomocne będzie picie naparu z rumianku, kminku, majeranku czy kopru włoskiego. Warto jednak pamiętać, że niektóre zioła mogą mieć negatywny wpływ na ciążę, dlatego najlepiej przed ich zastosowaniem skonsultować się z lekarzem. Podobnie w przypadku przyjmowania jakichkolwiek leków na wzdęcia i gazy. W czasie ciąży stosowanie większości środków farmakologicznych jest zabronione, dlatego nigdy nie należy zażywać ich na własną rękę, bez uzgodnienia tego z lekarzem.