Wyszukaj w serwisie
przed ciążą ciąża małe dziecko przedszkolak uczeń
Dziecko.Pacjenci.pl > Małe dziecko > Od jakiego wieku dziecko może jeść owoce morza? Wcale nie trzeba czekać zbyt długo!
Wioleta Piróg
Wioleta Piróg 15.02.2022 01:00

Od jakiego wieku dziecko może jeść owoce morza? Wcale nie trzeba czekać zbyt długo!

dziecko i owoce morza
fot. Evgenya Atamanenko, canva.com

Owoce morza zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Nic więc dziwnego, że cieszą się dużą popularnością w Japonii i europejskich krajach śródziemnomorskich. 

Owoce morza nie należą do posiłków najczęściej wybieranych przez Polaków. Jest jednak wśród nas coraz więcej zwolenników egzotycznych produktów. Zajadamy się nimi chętnie, zwłaszcza na wakacjach. Pozostaje tylko pytanie, czy można podawać je także dzieciom?

Czy dzieci mogą jeść owoce morza?

Mitem jest, że owoce morza nie są dla dzieci. Podobnie jak ryby, mogą znaleźć się w diecie malucha. Należy jednak pamiętać, aby nie podawać ich surowych, ponieważ mogą powodować zatrucia. Szczególną uwagę należy zwrócić także na to, aby były bardzo świeże. I nie należy się nimi objadać.

Od kiedy podawać owoce morza dzieciom?

Świeże i ugotowane owoce morza można podawać dzieciom już pod koniec pierwszego roku życia. To jest zgodne z aktualnymi zasadami żywienia dzieci.

Wcześniej zalecano późniejsze wprowadzanie owoców morza do diety maluchów. Obawiano się, że mogą prowadzić do rozwoju alergii. Aktualne zalecenia specjalistów są bardziej liberalne.

Nie ma danych naukowych, że opóźnienie wprowadzania potencjalnie uczulających produktów może chronić przed pojawieniem się alergii. 

Oczywiście, jeśli w rodzinie są przypadki alergii na ryby lub owoce morza, należy z podaniem takich produktów poczekać, aż dziecko będzie większe. Częstując nimi dziecko pierwszy raz, zaczynamy od małej ilości i sprawdzamy, czy nie ma objawów uczulenia. Alergia na owoce morza może mieć gwałtowny przebieg. Może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Jak podawać owoce morza dziecku?

Dziecko może jadać owoce morza.  Nie powinny jednak pojawiać się w jego diecie zbyt często. Powodem jest to, że mogą kumulować zanieczyszczenia z wód morskich. 

Owoce morza, tak jak każdy nowy produkt, należy wprowadzać do diety dziecka stopniowo, obserwując, czy nie występują niepokojące objawy. Lepiej zrobić to w domu, a nie w restauracji czy na wakacjach.

Zaczynamy od małej porcji i sprawdzamy, jak maluch zareaguje. W tym samym czasie nie wprowadzamy do diety dziecka innych nowych produktów. Jeśli wystąpi niepokojąca reakcja alergiczna, będziemy wiedzieli, co ją wywołało. 

Jeśli jesteście na wakacjach i macie ochotę na owoce morza, maluch może ich posmakować (jeśli jadał je w domu wcześniej). Ale nie warto oferować mu ich kilka razy w tygodniu. 

Owoce morza - właściwości

Owoce morza, podobnie jak ryby, są źródłem nienasyconych kwasów omega-3, które wspomagają rozwój intelektualny. Stanowią także bogactwo wielu innych składników odżywczych, takich jak: jod, witaminy z grupy B, selen czy fluor, które pozytywnie wpływają na prawidłowy rozwój dziecka. Ze względu na ich wartościowy skład, ryby i owoce morza to produkty, które warto wprowadzać do diety dziecka. W ten sposób uczymy malucha zdrowych nawyków żywieniowych i dbamy o jego urozmaiconą dietę.

Źródło: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa
Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci

Zobacz też: 

Panga może szkodzić zdrowiu, szczególnie dzieciom i kobietom w ciąży
Najczęstsze alergie pokarmowe u dzieci
Co się stanie, jeśli dziecko będzie jadło ogórki kiszone?
 

Powiązane