Co jeść, żeby zajść w ciążę? Te produkty podkręcą twoją płodność
Zdrowe odżywianie połączone z aktywnością fizyczną i rezygnacją ze złych nawyków może pomóc szybciej zajść w ciążę. Sprawdź, co jeść, a czego unikać, kiedy starasz się o dziecko?
Kiedy starasz się o dziecko, potrzebujesz właściwej dawki składników odżywczych, aby stworzyć odpowiednie warunki dla poczęcia. Oto przewodnik po diecie, która pomoże ci w osiągnięciu tego celu.
Produkty bogate w kwas foliowy
Kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla kobiet starających się o dziecko. Bierze udział w procesie tworzenia DNA i jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.
Badania przeprowadzone wśród par poddawanych leczeniu niepłodności sugerują, że kwas foliowy może zwiększać prawdopodobieństwo zajścia w ciążę i urodzenia dziecka. Kwas foliowy znajdziesz w zielonych warzywach liściastych, fasoli, orzechach i produktach z pełnego ziarna.
fot. Canva
Jaja, chude mięso i rośliny strączkowe
Wybieraj produkty zawierające białko wysokiej jakości, takie jak jaja, chude mięso i rośliny strączkowe. Unikaj mięsa przetworzonego i czerwonego, które może zmniejszać płodność. Naukowcy zwracają uwagę, że tłuszcze nasycone, w które obfituje czerwone mięso, mogą też obniżać jakość nasienia u mężczyzn.
Jeśli starasz się o dziecko, warto pić napoje mleczne zawierające białko, takie jak kefiry i jogurty. Białko wysokiej jakości dostarczają również jaja. Natomiast żółtka jaj zawierają witaminę B, kwasy omega-3 oraz kwas foliowy, który pomaga organizmowi wytwarzać czerwone krwinki i pomaga w utrzymaniu rozwoju zarodka.
Bogate w białko (a także błonnik) są fasola i soczewica. Z doniesień wynika, że mogą pomóc poprawić owulację. Zastąpienie białka zwierzęcego roślinnymi źródłami białka może zmniejszyć ryzyko niepłodności owulacyjnej. Zarówno fasola jak i soczewica są też źródłem kwasu foliowego, niezbędnego składnika pomagającego w zapłodnieniu i pomagającego w zdrowym rozwoju zarodka.
Pełnotłusty nabiał, ryby i zdrowe oleje
Badania Nurses' Health Study wykazały, że spożywanie pełnotłustych produktów mlecznych, takich jak mleko, jogurty, sery, zamiast produktów niskotłuszczowych, może zwiększyć szanse na zajścia w ciążę.
W diecie przyszłej mamy ważną pozycję powinny stanowić też produkty zawierające zdrowe tłuszcze. Są istotne dla równowagi hormonalnej i zdrowia komórek. Wybieraj oliwę z oliwek, orzechy, nasiona chia, siemię lniane, a także tłuste ryby morskie. Ryby to też doskonałe źródło białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witaminy D.
Węglowodany złożone i produkty bogate w witaminy i minerały
Węglowodany złożone dostarczają energii i stabilizują poziom cukru we krwi. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce i strączkowe. Unikaj produktów wysoko przetworzonych i o dużej zawartości cukru.
Dieta przyszłej mamy powinna być pełna witamin i minerałów, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego. Jedz warzywa i owoce o intensywnych kolorach, które są bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina C i E, oraz zawierają minerały, takie jak cynk i selen.
Staraj się, by połowę twojego talerza stanowiły warzywa. Ale jedz też owoce, takie jak jagody, truskawki, maliny. Są bogate w przeciwutleniacze i przeciwzapalne składniki odżywcze. Nie obawiaj się jeść owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze, ponieważ są bogate w witaminę C, wapń, potas i kwas foliowy. Niektóre badania pokazują, że witamina C może zwiększyć szanse na zajście w ciążę.
Zobacz też:
Coraz więcej kobiet zachodzi w gwiezdne ciąże. Na czym to polega?
12 objawów ciąży, o których prawie nikt nie mówi
Jak nawiązać więź z niemowlakiem? Na pewno nie słuchając głupich rad