Pilny komunikat GIS. W tej wędlinie wykryto groźne bakterie
Silnym zatruciem pokarmowym może grozić spożycie jednej z popularnych wędlin - Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem tego produktu. GIS nawiązał już kontakt z dostawcami produktu, aby jak najszybciej wycofać go z obrotu.
Bakteria w boczku
Główny Inspektorat Sanitarny wykrył w boczku wędzonym bakterię Listeria monocytogenes, która może powodować silne zatrucie pokarmowe. . Urzędnicy od razu nawiązali kontakt z producentem, a ten z dostawcami, aby wycofać wadliwą partię z półek sklepowych. Jeśli masz w domu ten boczek - natychmiast zwróć go do sklepu lub wyrzuć.
Mowa o:
- "Boczek Duński Wędzony" wyprodukowany przez Zakłady Mięsne PEKPOL Ostrołęka S.A. o numerze partii: 24305001, z terminem przydatności do spożycia wyznaczonym na 30 listopada 2024 r.
Zjedzenie boczku
Osoby, które spożyły boczek wędzony powinny obserwować, czy nie pojawiają się u nich niepokojące objawy zatrucia. Jeśli objawy wystąpią należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Odpowiednio wczesne wykrycie choroby pozwala na szybsze wdrożenie leczenia i uniknięcie powikłań.
Bakteria Listeria monocytogenes, wykryta w boczku wędzonym, powoduje wystąpienie listeriozy, która jest szczególnie groźna dla osób starszych, kobiet w ciąży oraz pacjentów z obniżoną odpornością.
Objawy zatrucia listerią
Główne objawy listeriozy to:
- bóle mięśni,
- gorączka,
- intensywna biegunka.
W cięższych przypadkach może dojść do zakażenia układu nerwowego w postaci chociażby zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, co wymaga już leczenia szpitalnego.
Czytaj też:
Listopadowe emerytury będą wcześniej. Ale tylko dla dwóch grup seniorów
Dodatkowe 300 zł od rządu. Seniorzy mogą liczyć na większe pieniądze do emerytury
Rekordowe świadczenia dla seniorów w 2024 roku. Ta decyzja jest już przesądzona