Dziecko.Pacjenci.pl Małe dziecko Mak w diecie dziecka. Od jakiego wieku maluch może kosztować potraw z makiem?
Fot. Freepik/freepic.diller

Mak w diecie dziecka. Od jakiego wieku maluch może kosztować potraw z makiem?

5 grudnia 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Święta tuż-tuż, a przygotowania w wielu domach już ruszyły pełną parą. Wkrótce rozpocznie się pichcenie, a zapachy świątecznych potraw wypełnią nasze mieszkania wyjątkową atmosferą. Karp w galarecie, zupa grzybowa, kluski z makiem – tego nie je się na co dzień, więc tym bardziej ciekawe może być dla najmłodszych.

A czy te potrawy są wskazane dla dzieci? Przykładowo – w jakim wieku można już bezpiecznie podać dziecku mak? Powszechnie panuje przecież przekonanie, że mak działa uspokajająco i narkotycznie.

Mak niebieski a mak lekarski

Mak jest składnikiem wielu potraw wigilijnych. Występuje w kutii, kluskach z makiem, pierogach z makiem, śląskich makówkach i oczywiście w makowcu . Wiele z tych dań znajdzie się już wkrótce na naszych stołach. Nie jemy ich na co dzień, więc tym chętniej będziemy sobie nakładać na talerzyki.

Do tych potraw rączki wyciągać też będą dzieci. Ale... mak jest kontrowersyjny. Mówi się o jego właściwościach narkotycznych, na myśl przychodzi opium, heroina, morfina. Tu od razu chcielibyśmy sprostować: to nie ten sam mak. Ten, który służy do wytwarzania narkotyków to mak lekarski. Mak, którego używamy w kulinariach to mak niebieski.

Zgodnie z zaleceniami ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) oraz PTGHiŻD (Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) pokarmy uzupełniające w diecie dziecka mogą zacząć pojawiać się nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia i nie później niż do końca 26. t.ż. Jest kilka wyjątków od tej reguły, np. z podawaniem miodu należy wstrzymać się do momentu ukończenia przez dziecko roczku, a z koprem włoskim – do 4 r.ż. Z makiem jest podobnie.

Syndrom martwego pośladka to problem wielu kobiet. Winny jest tryb życia
Ten objaw udaru mózgu pojawia się u kobiet. Wiele z nich go ignoruje

Co zawiera mak?

Mak niebieski, czyli ten, który trafia na nasze talerze, jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych . Zawiera wiele składników korzystnych dla zdrowia dziecka, np.:

  • wapń – jego zawartość w maku jest znacznie wyższa niż w mleku. Wapń to podstawa, jeśli chodzi o budowę mocnych kości i zębów , a jego odpowiednia podaż wspiera prawidłowy rozwój szkieletu dzieci,
  • magnez – wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, poprawia koncentrację i sprawia, że lepiej radzimy sobie ze stresem,
  • żelazo – jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, zapobiega anemii . Jego niedobór może prowadzić do przewlekłego zmęczenia i osłabienia,
  • witaminy A, D, E – wspierają odporność, zdrową skórę oraz wzrok. Witamina D dodatkowo wspomaga wchłanianie wapnia,
  • błonnik – poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wspiera zdrową mikroflorę jelitową .

Mak ma też właściwości uspokajające dzięki obecności naturalnych alkaloidów w bardzo niskim stężeniu. Działa delikatnie wyciszająco i może pomóc dzieciom w regeneracji organizmu po dniu pełnym wrażeń.

Jak podawać dziecku mak?

eśli dziecko nigdy nie jadło maku, nie powinniśmy znienacka podawać mu całego kawałka makowca. Mak należy wprowadzać do menu stopniowo, tak by organizm lepiej sobie z nim poradził.

  • dla dzieci między 1. a 2. rokiem życia bezpieczną porcją będzie 1/4 łyżeczki zmielonego maku . Starszym dzieciom (3-5 lat) można zwiększyć tę ilość do 1/2 łyżeczki na porcję,
  • najlepiej dodawać mak do miękkich potraw, takich jak jogurty, kaszki czy puree. Warto unikać twardych elementów, które mogą zwiększać ryzyko zadławienia. Jeśli twoje dziecko pierwszy raz będzie jadło mak dopiero podczas Wigilii, najlepiej będzie, jeśli dostanie po prostu kawałeczek makowca lub kilka klusek z makiem ,
  • podobnie, jak to jest z każdym nowym składnikiem diety, należy uważnie obserwować, czy dziecko nie wykazuje objawów alergii , takich jak wysypka, ból brzucha czy inne nietypowe reakcje,
  • w Wigilię „lubimy” przesadzić z jedzeniem. Absolutnie należy tego unikać w przypadku małych dzieci. Nie podawajmy maluchowi zbyt dużo makowca czy kutii, nawet jeśli mu smakuje. To potrawy ciężkostrawne, a nadmiar może powodować dyskomfort żołądkowy.

Źródło: ptghizd.pl

Zobacz także:

Magia świąt dla najmłodszych. Najlepsze prezenty dla małych dzieci

Kalendarz rozszerzania diety dziecka. Kiedy wprowadzić chleb?

Kiedy wprowadzić fasolkę do diety dziecka? Nie bój się kolki

Tak boli rak mózgu. Sygnały, których nie wolno ignorować
Tak boli chora wątroba. Po tym poznasz, że narząd wysiada i błaga o pomoc
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
przed ciążą ciąża małe dziecko przedszkolak uczeń pacjenci