Czy w ciąży można jeść parmezan? Odpowiadamy
W ciąży niewskazane jest spożywanie serów wyprodukowanych z niepasteryzowanego mleka, ponieważ mogą zawierać groźne dla płodu bakterie. Dlatego teoretycznie parmezan także nie powinien znajdować się w diecie przyszłej mamy, ale tylko teoretycznie. Czy zatem można w ciąży jeść parmezan?
Niektóre typy serów są zakazane w ciąży, ponieważ mogą namnażać się w nich bakterie, groźne dla płodu. Zjedzenie takiego pokarmu może wywołać rzadka, ale bardzo poważną chorobę zakaźną nazywaną listeriozą. Jednak dotyczy to głównie serów miękkich, które w swoim składzie zawierają dużo wody. Parmezan do nich nie należy.
Czy można jeść parmezan w ciąży?
Prawdziwy parmezan pochodzi z północnych Włoch a jego nazwa to Parmigiano Reggiano. Ser ten nazywany jest przez Włochów królem serów. Wyrabia się go wyłącznie z niepasteryzowanego mleka krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa, pasących się na trawie lub sianie.
Chociaż parmezan wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego, nie znajduje się na liście produktów zakazanych w ciąży. A to za sprawą sposobu produkcji tego sera, który ostatecznie jest bardzo twardy i suchy, co utrudnia namnażanie bakterii.
Parmezan można jeść w ciąży. Jest bezpieczny dla przyszłych mam i ich dzieci także dlatego, że mleko, wykorzystywane do jego produkcji, jest poddawane wielokrotnym i rygorystycznym badaniom. Co więcej, parmezan jest serem, zawierającym wiele cennych składników, co sprawia, że jest nawet wskazany dla kobiet w ciąży.
Parmezan w ciąży
Parmezan jest jednym z najtwardszych żółtych serów i zawiera bogactwo wapnia, dlatego polecane jest dzieciom i kobietom w ciąży. Wapń ma pozytywny wpływ na kości, zęby, włosy i paznokcie. Parmigiano Reggiano zawiera również pełnowartościowe białko, będące podstawowym budulcem ludzkiego organizmu, a także niemałe ilości fosforu czy witamy D.
Ponadto jedzenie parmezanu korzystnie wpływa na wzrok, dzięki dużej zawartości witaminy A, a także na wzmocnienie flory bakteryjnej jelit. Parmezan jest źródłem także cennych mikroelementów i witamin: A, B2, B6, B12, E oraz D.
Należy jednak pamiętać, że mimo wielu korzyści zdrowotnych, jakie płyną z jedzenia parmezanu, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz sodu nie jest to ser, którego można spożywać w nieograniczonych ilościach.
Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:
Źródło: mamotoja.pl, polki.pl, ekologia.pl