Dziecko.Pacjenci.pl Ciąża Czy można jeść kiwi w ciąży?
fot. Gpoint Studio, canva.com

Czy można jeść kiwi w ciąży?

8 lutego 2022
Autor tekstu: Wioleta Piróg

Oczywiście kobiety spodziewające się dziecka mogą jeść kiwi, a nawet warto, aby to robiły! Jest to jeden z najzdrowszych owoców i ma dobroczynny wpływ na ciążę na każdym jej etapie. Jest tylko jeden wyjątek, kiedy ciężarna powinna z niego zrezygnować.

Kiwi zawiera wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, takich jak witamina C, potas czy błonnik pokarmowy, a do tego w swoim składzie posiada niewielkie ilości cukru i kwasów tłuszczowych. Dzięki temu stanowi idealny produkt dla kobiet w ciąży, z wyjątkiem tych, które mają na niego alergię.

Kiwi w ciąży

Jeżeli przyszła mama nie jest uczulona na kiwi, to bez obaw może go jeść przez cały okres trwania ciąży. Ten zielony owoc jest całkowicie bezpieczny dla kobiet spodziewających się dziecka, a co więcej jedzenie go przyniesie im wiele korzyści zdrowotnych.

Kiwi to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Ma wysoką zawartość witaminy C oraz K, A, E. Zawiera także mikroelementy takie jak: potas, żelazo, miedź magnez, fosfor i cholinę, a także szczególnie korzystny dla kobiet w ciąży kwas foliowy.

Korzyści z jedzenia kiwi dla kobiet w ciąży

Ze względu na bogaty skład i niską zawartość cukru, kiwi powinno znajdować się w diecie kobiety w ciąży. Warto go jeść w pierwszym trymestrze, ponieważ zawiera kwas foliowy , który pomaga organizmowi w tworzeniu zdrowych czerwonych krwinek i zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu, witaminę C, która pomaga zapobiegać powstawaniu anemii w ciąży, a także niezbędny do prawidłowego rozwoju kości, mięśni i serca płodu - wapń.

W drugim trymestrze kiwi korzystnie wpłynie na organizm ciężarnej ze względu na błonnik , który usprawnia perystaltykę jelit ciężarnej, zapobiegając zaparciom, a także witaminę A oraz cynk , na które wzrasta zapotrzebowanie w tym czasie.

Kiwi źródłem składników potrzebnych w ciąży

Pod koniec ciąży także kiwi powinno znajdować się w diecie ciężarnej, ponieważ zawiera witaminę K , która bierze udział w procesach regeneracji organizmu. Zapobiega również powstawaniu zakrzepów, co jest szczególnie ważne podczas porodu i po nim.

Na tle innych owoców, kiwi zawiera stosunkowo mało cukru, dzięki czemu idealnie nadaje się dla kobiet, będących w trzecim trymestrze ciąży, ponieważ w tym okresie istnieje ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej.

Artykuły polecane przez redakcję Portal parentingowy:

Źródło: mamotoja.pl, zywienie.medonet.pl

Obserwuj nas w
autor
Wioleta Piróg

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
przed ciążą ciąża małe dziecko przedszkolak uczeń pacjenci